اخبار اجتماعی > بهداشت و درمان

در این شرایط رانندگی نکنید | چشم‌ها در این زمان‌ها خوب نمی‌بینند


به گزارش همشهری آنلاین، رانندگی حق انسان‌هاست به شرطی که به خودشان و دیگران صدمه نزنند. البته افرادی که با بیماری‌های مختلف مواجهند در رانندگی محدودیت‌های دارند و به برخی از آنها هم اجازه رانندگی داده نمی‌شود. نکاتی که امسال در پویش «نه به تصادف» هم به آن تاکید شده و متخصصان هم در این باره توصیه‌های متعددی برای این افراد دارند که در چه شرایطی باید رانندگی کنند و با بروز چه علائمی مجاز نیستند رانندگی را ادامه دهند، چون هدف اصلی، حفظ امنیت خودشان و دیگران است. این افراد در صورت رعایت نکردن نکات ایمنی می‌توانند منجر به بروز حوادث مرگبار برای دیگر خودروها هم شوند، به همین دلیل به ویژه در بیماری‌های شدید و کنترل نشده نباید اقدام به رانندگی کنند. این نکات را در ادامه بخوانید.

ممنوعیت رانندگی صبح برای این رانندگان

دکتر علی بزرگی
عضو انجمن علمی الکتروفیزیولوژی قلب ایران

در این شرایط رانندگی نکنید | چشم‌ها در این زمان‌ها خوب نمی‌بینند

مطالعات نشان داده که بیشترین شانس وقوع حملات قلبی و آریتمی‌های ناشی از آن اول صبح است. بسیاری از تصادفات که اول صبح به خواب آلودگی راننده نسبت داده می‌شود، در واقع به دلیل حملات قلبی و آریتمی‌های ناشی از آن است. در واقع توصیه ما به کسانی که بیماری قلبی شناخته شده یا فاکتورهای خطر بیماری‌های قلبی را دارند که آنها را در معرض این بیماری‌ها قرار می‌دهد، این است که صبح زود پشت فرمان ننشینند.

این علائم را جدی بگیرید!

دکتر امیرفرجام فاضلی‌فرد
دبیر انجمن ضربان قلب ایران

در این شرایط رانندگی نکنید | چشم‌ها در این زمان‌ها خوب نمی‌بینند

غش یک حالت شایع بیهوشی است که می‌تواند هم در بیماران هم افراد سالم دیده شود. خستگی مفرط، کم‌خوابی، تشنگی، گرسنگی یا پرخوری، محیط گرم و شلوغ، بی‌حرکتی طولانی مدت، استرس شدید، نگرانی و ترس می‌تواند سبب حالتی شود که با کاهش فشار خون و ضربان قلب، خون کمتری به مغز برسد و بیمار برای لحظاتی (از چند ثانیه تا دو دقیقه) هوشیاری‌اش را از دست بدهد. اگر زمان رانندگی علائمی مانند احساس سبکی در سر، تپش غیرمعمول قلب، تهوع، گرگرفتگی، احساس تعریق سرد و تاری دید داشتید در سریع‌ترین زمان ماشین را در امن‌ترین مکان نگه دارید چون ممکن است شما با بیهوشی و حوادث ناگوار رانندگی تنها چند ثانیه فاصله داشته باشید. نوشیدن یک لیوان آب، استراحت و دراز کشیدن در زمان کافی و کاهش هیجان و نگرانی می‌تواند سفر بدون حادثه‌ای را برای شما رقم بزند.

خطر رانندگی با علائم سکته‌ مغزی

دکتر احسان شریفی‌پور
دبیر انجمن سکته مغزی کشور

در این شرایط رانندگی نکنید | چشم‌ها در این زمان‌ها خوب نمی‌بینند

سکته‌های مغزی دومین علت مرگ و میر و یکی از علل اصلی ناتوانی در ایران است. سالانه بیش از ۱۰۰ هزار نفر در کشور دچار سکته مغزی می‌شوند. این سکته فرد را دچار ناتوانی در اندام‌ها و ارگان‌های مختلف می‌کند که همه می‌توانند بالقوه عامل خطر و تصادف باشند. به عنوان مثال اختلالات میدان بینایی، حرکتی و شناختی از مهم‌ترین آنهاست. پس هر کسی طی یک ماه اخیر علائم سکته مغزی داشته باشد، منع رانندگی دارد. اگر زمان‌های بیش از یک ماه دچار سکته مغزی شده است، فقط با توصیه پزشک معالج و درمان قطعی امکان رانندگی دارد و در غیراینصورت باید از رانندگی پرهیز کند.

توصیه مهم به دیابتی‌ها

دکتر همایون صادقی
رئیس مرکز تحقیقات حوادث ترافیکی

در این شرایط رانندگی نکنید | چشم‌ها در این زمان‌ها خوب نمی‌بینند

هر فرد دیابتی ۱۹درصد بیشتر در معرض خطر تصادف قرار دارد. این بیماران اگر سابقه افت شدید قند و حمایت دیگران را داشته باشد، ۳۰۰درصد خطر تصادف در آنها بیشتر است. دو دلیل دارد، اول به خاطر عوارضی که دیابت بر سلامت ایجاد می‌کند. دیابت چشم را تحت تاثیر قرار می‌دهد، شبکیه چشم را دچار مشکل و بینایی را مختل می‌کند. سیستم مغزی، توانمندی شناختی و سیستم عصبی و عضلانی را هم تحت تاثیر قرار می‌دهد که در زمان واکنش به موقع افراد موثر است. علت دوم هم نه به خاطر دیابت بلکه به دلیل عوارض درمان است که افت قند خون به ویژه در کسانی که انسولین دریافت می‌کنند، رخ می‌دهد. برای ما افت قند از بالا رفتن آن خطر بیشتری دارد. به همین دلیل گفته می‌شود که این افراد پیش از سفر حتما قندشان را چک کنند و اگر زیر ۱۰۰ بود یک خوراکی شیرین مصرف کنند که در کوتاه‌مدت صدمه‌ای ندارد. افت قند خطر تصادف را افزایش می‌دهد و علائمی از جمله سرگیجه، سبک‌سری، لرزش دست، تعریق دارد.

چشم‌ها در این زمان‌ها خوب نمی‌بینند

دکتر مسعود صادقی
متخصص اپتومتری

در این شرایط رانندگی نکنید | چشم‌ها در این زمان‌ها خوب نمی‌بینند

در برخی موارد گفته می‌شود که رانندگی قبل از طلوع و غروب آفتاب با خطرات بیشتری همراه است. این اتفاق به این دلیل رخ می‌دهد که در شبکیه چشم، سلول‌های حساس به نور و حساس به تاریکی وجود دارد و در شرایط گرگ و میش هیچ کدام از این سلول‌های توانایی کارکرد خود را ندارند. این باعث می‌شود که توانایی سیستم بینایی در تشخیص جزئیات به شدت کاهش پیدا کند. در این زمان‌ها با احتیاط بیشتری رانندگی کنید، از چراغ‌ها به خوبی استفاده کنید و با توجه به علائم هشدار دهنده خود و دیگران را از حوادث رانندگی مصون نگه داریم.

۲ ساعت مهم برای خواب بدن

دکتر خسرو صادق‌نیت
استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران

در این شرایط رانندگی نکنید | چشم‌ها در این زمان‌ها خوب نمی‌بینند

۲ نکته درباره خواب‌آلودگی و تصادفات مرگبار ناشی از آن در حین رانندگی مطرح است. اولین نکته خواب‌آلودگی بعه دلیل زمان طولانی نخوابیدن است. اگر فرد ۱۷، ۱۸ ساعت نخوابد قطعا نیاز به خواب دارد. اما عامل قوی‌تر و مهم‌تر ساعت درونی بدن است. ساعت‌هایی در بدن وجود دارد که به ما اعلام می‌کند که باید بخوابیم. این ساعت‌ها حتی از نخوابیدن هم قوی‌تر هستند. یعنی اگر فرد خواب بعدازظهر با هدف شب‌بیداری هم داشته باشد، در نیمه شب که ساعت خواب بدن است، باز هم خواب‌آلودگی سراغش می‌آید. اولین و قوی‌ترین ساعت خواب‌آلودگی از ۱۱ و ۱۲ شب شروع می‌شود و در یک و دو نیمه شب به اوج خود می‌رسد و تا ساعت ۴ تا ۵ صبح ادامه دارد. از ساعت ۶ صبح این قدرت کم می‌شود و ما می‌توانیم هوشیارتر باشیم حتی اگر شب را بیدار باشیم. به این زمان‌ها و ساعت درونی بدن دقت کنید. دومین ساعت خواب‌آلودگی که البته قدرت کمتری دارد یک تا ۴ بعدازظهر است. در این ساعت هم احتمال تصادف در رانندگی افزایش پیدا می‌کند.

داروهای مخدر خطر را بیشتر می‌کنند

دکتر ابراهیم نوری کوشکی
عضو انجمن علمی متخصصان پزشکی خانواده ایران

در این شرایط رانندگی نکنید | چشم‌ها در این زمان‌ها خوب نمی‌بینند

یکی از عوامل مهم در ایجاد تصادفات رانندگی اختلالات سوءمصرف مواد و داروهای مخدر است. این اختلالات باعث مختل شدن عملکرد صحیح مغزی می‌شود و واکنش پذیری سریع را مختل می‌کند. برای رانندگی خوب تمرکز، توجه، دقت و واکنش‌پذیری سریع در زمان مناسب مهم است. در این باره چند توصیه مهم مطرح است؛ اول این که اگر دچار اختلال سوءمصرف مواد هستید قبل از سفر با پزشک خود مشورت کنید. نکته دیگر این که اگر قبل از سفر دچار مصرف بیش از حد یا محرومیت از آن هستید یا خواب‌آلوده و خسته هستید سفر را به زمان درست و مناسب که علائم برطرف شده باشد موکول کنید. در صورتی که در حین رانندگی این علائم رخ داد به رانندگی ادامه ندهید و پس از رفع علائم، سفر را دوباره آغاز کنید.

این زمان‌ها رانندگی نکنید

دکتر ایرج خسرونیا
رئیس هیات مدیره جامعه پزشکان متخصص داخلی

در این شرایط رانندگی نکنید | چشم‌ها در این زمان‌ها خوب نمی‌بینند

آمار تصادفات نشان می‌دهد که تعداد کشته شده‌ها بر اثر تصادف از بیماری‌های واگیر و غیرواگیر بیشتر است. این آمار از سقوط هواپیما هم بیشتر است در حالی که خیلی‌ها از سقوط هواپیما متاثر می‌شوند اما از آمار مرگ و میرهای رانندگی به راحتی عبور می‌کنند. افرادی که داروهای مسکن بسیار قوی یا آرامبخش یا داروهای عامل افت فشار خون مصرف می‌کنند باید از رانندگی با خودرو یا موتورسیکلت پرهیز کنند. چون این افراد ناخودآگاه باعث مرگ خود یا دیگران می‌شوند. در زمان‌هایی که اختلال حواس، بینایی یا شنوایی دارید هم رانندگی نکنید.

علائم درد قلبی را بشناسید

دکتر مهراد جعفری فشارکی
رئیس انجمن کاردیوگرافی ایران

در این شرایط رانندگی نکنید | چشم‌ها در این زمان‌ها خوب نمی‌بینند

اگر در طول سفر دچار درد قلبی شدید باید علائم آن را بشناسید که به سرعت نسبت به دریافت خدمات درمانی اقدام کنید. درد قلبی از پشت جناق به صورت سنگین و احساس فشار آغاز می‌شود، به فک می‌زند و ممکن است کل سینه را تحت تاثیر قرار دهد. این درد می‌تواند به دست چپ هم انتشار پیدا کند. علائمی از جمله عرق سرد، استفراق و تهوع هم می‌تواند بروز کند. اینها درد واقعی قلبی است. دردهای نقطه‌ای و موضعی در حد چند ثانیه و دردهایی که به شکل یک نقطه در سمت چپ قلب به شکل لحظه‌ای رخ می‌دهد، به هیچ عنوان مشکل حاد قلبی نیست و که استرس و درگیری با اورژانس را ایجاد کند. البته در صورت تداوم نیاز است در آینده بررسی‌هایی درباره آنها صورت بگیرد. این مساله درباره بیماران دیابتی متفاوت است چون ممکن است درد را به شکل کاملا واضح احساس نکند و فقط درد سمت چپ قفسه سینه باشد. اما اگر بیش از یک کف دست درد در این قسمت ایجاد شود و همراه با تعریق و تهوع بود باید از ادامه رانندگی خودداری کنند. آگاه باشید که در صورت بروز درد قلبی اگر از علائم آگاه باشید و آن را نادیده نگیرید هم به موقع خدمات درمانی اورژانسی دریافت می‌کنید و هم با عوارضی از جمله بستری شدن در بیمارستان یک شهر دیگر یا حتی سکته قلبی مواجه نخواهید شد.

هوای بهار برای این رانندگان خطرناک است

دکتر محمدحسن بمانیان
دبیر انجمن آسم و آلرژی ایران

در این شرایط رانندگی نکنید | چشم‌ها در این زمان‌ها خوب نمی‌بینند

برخی افراد با شروع بهار دچار آبریزش بینی و عطسه‌های مکرر می‌شوند. آلرژی‌های فصلی در بهار، مبتلایان زیادی دارد. نکته مهم این که افراد نمی‌توانند عطسه کنند، بدون این که چشم‌شان را باز نگه دارند. تصور کنید در فصل بهار به این آلرژی‌ها مبتلا هستید و حین رانندگی دچار عطسه‌های مکرر می‌شوید. بسته شدن چشم‌ها در رانندگی می‌تواند منجر به فاجعه شود. توصیه ما این است که افراد دارای آلرژی در وهله اول رانندگی نکنند. در صورت ضرورت، زمان این رانندگی کوتاه باشد. شیشه‌های ماشین هم پایین ندهند، جریان باد نباید به صورت آنها نخورد. هوای بهار با وجودی مطبوع بودنش برای این افراد خطرناک است.

بیماران قلبی به این دلایل رانندگی نکنند

دکتر مسعود اسلامی
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران

در این شرایط رانندگی نکنید | چشم‌ها در این زمان‌ها خوب نمی‌بینند

سفر با بیماران قلبی به شدت بیماری فرد بستگی دارد. اگر فرد بیمار خفیف قلبی باشد، سفر کردن این بیمار چه به عنوان مسافر و چه به عنوان راننده مشکلی ایجاد نمی‌کند. مانند کسانی که مشکل دریچه‌ای خفیف یا فشارخون کنترل شده دارند. مشکل زمانی ایجاد می‌شود که فرد بیماری شدید قلبی دارد و اجبارا باید نکاتی را رعایت کند. بیماران قلبی شدید هنگام سفر، راننده خودرو نباشند چرا که ممکن است در حین رانندگی دچار حادثه قلبی حاد مانند ایست یا آریتمی شدید قلبی شوند. این حالت باعث می‌شود، خون‌رسانی به مغز مختل شده و منجر به بروز حادثه و تصادف شود. بنابراین لازم است شخص با مشکل قلبی، از پزشک معالج خود سؤال کند که آیا اجازه دارد، در خارج شهر و جاده رانندگی کند.

بیماری‌هایی که رانندگی را خطرساز می‌کند

۱. مبتلایان به صرع و اختلالات تشنج به دلیل خطر از دست دادن ناگهانی هوشیاری یا کنترل عضلات در معرض حادثه هستند.
۲. دیابت کنترل نشده که می‌تواند منجر به از دست دادن هوشیاری، سرگیجه، گیجی و تاری دید در فرد مبتلا شود.
۳. رانندگان با بیماری های قلبی عروقی شدید (سابقه سکته قلبی، آریتمی و سابقه سکته مغزی) بدون مجوز پزشکی در معرض از دست دادن ناگهانی هوشیاری، سرگیجه و گیجی هستند و می‌توانند رانندگی پرخطر داشته باشند.
۴. اختلالات شدید بینایی (آب سیاه، دژنراسیون ماکولا، آب مروارید، شب کوری) در رانندگان هم باعث درک ضعیف از عمق، مشکل در تشخیص علائم و عابران پیاده می‌شود.
۵. زوال عقل و اختلالات شناختی (آلزایمر، پارکینسون، از دست دادن شدید حافظه) هم باعث می‌شود که رانندگان مبتلا به چنین اختلالاتی در حین رانندگی با گیجی، زمان واکنش کند، مشکل در پیروی از علائم راهنمایی و رانندگی خطرآفرین شوند.
۶. مبتلایان به اختلالات خواب هم رانندگی پرخطر خواهند داشت. چون خواب‌آلودگی بخش مهمی از عوامل بروز حوادث ترافیکی منجر به فوت را به خود اختصاص داده است.
۷. سوء مصرف مواد و عوارض جانبی برخی داروها هم می‌تواند علائمی از جمله اختلال در مهارت‌های حرکتی، واکنش کند و خواب آلودگی را در مصرف‌کنندگان ایجاد کند که باعث بروز حوادث رانندگی شود.



منبع:همشهری آنلاین

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا