تماشای هنرنمایی خلیل عقاب در سهراه سلسبیل
همشهری آنلاین – بهاره خسروی :«سید رسول امینی» تهرانپژوه، با یادی از این ماجرا در باره مالک اولیه باغ گلستان و اینکه فضای باغ در ابتدا به شکلی بود به نقل از مرحوم «رضا قبادیان» برادرزاده مالک اولیه باغ تعریف میکند: «مالک اصلی باغ گلستان مرحوم «حسینقلی قبادیان» بود. ملک شخصی حسینقلی خان هم در دل همین باغ ده هزار مترمربعی قرار داشت. وسعت باغ گلستان از سهراه سلسبیل شروع میشد تا انتهای کوچه «بهی زاد» در «خیابان سلمان فارسی» ادامه داشت حتی به یخچال معروف محله سلسبیل (کانون سلمان امروز) متصل میشد.»
خواندنیهای بیشتر را اینجا دنبال کنید
به گفته امینی، این باغ به مرور زمان به قطعات کوچکتر تقسیم میشود، اما اینکه چطور در روزگاری که تعداد تفریحات اهالی پایتختنشین کمتر از انگشتان کف یک دست بود، این باغ بزرگ تبدیل به تفرجگاه برای همه اهل خانواده میشود، حکایت جالبی دارد. او در این باره میگوید: «با کوچک شدن وسعت باغ گلستان، سرهنگی به مبلغ ۵۰۰هزار تومان بقایای باغ گلستان را از حسینقلی خان خرید و شروع به ساخت. البته ناگفته نماند که کار مرمت و احیای باغ را مرحوم «اوستا موندی» از معماران خوش سلیقه و چیرهدست محله سلسبیل عهدهدار شد. در دل باغ گلستان استخری ساخته و لوازم بازی مانند چرخ و فلک نصب شد. نکته جالب اینجاست که تمام لوازم باغ گلستان در همین محوطه باغ با ابزار و آهنآلات خام ساخته شد. بعد از همه بروبیاها و ساختوسازها سال ۱۳۳۹ باغ گلستان بهعنوان یک مجموعه تفریحی و سرگرمی برای خانوادههای تهرانی افتتاح شد. در ورودی باغ یک مجسمه پاسبان روی ریلی سوار بود و وقتی مشتریان وارد باغ گلستان میشدند با فشار دکمهای روی ریل حرکت میکرد و به مردم سلام میداد و مردم و بچهها حسابی کیف میکردند. بعدها به مرور زمان، در محوطه باغ گلستان سینمای روباز تابستانی ساخته شد. برنامههای شاد و متنوعی در باغ گلستان از قبیل خیمهشب بازی و سیاه بازی و… اجرا میشد. طرح اولیه باغ گلستان از «بوت کلا» سر چهارراه ولیعصر(عج) -انقلاب که محل تمرین مستشاران آمریکایی بود، گرفته شد.»
بنا بر تعریف این تهران پژوه، باغ گلستان امروزی مجموعهای تحت پوشش اداره رفاه شهرداری تهران است که شامل سه تالار و یک سالن برای برگزاری چشنها و مراسمها و یک استخر سر پوشیده برای استفاده عموم است.