اخبار اجتماعی > محیط زیست

‌۴۶ درصد گونه های گیاهی مهاجم دنیا در ایران وجود دارد



همشهری آنلاین – الهام مصدقی راد : ورود گیاهان زینتی و غیر بومی به کشور جان گیاهان بومی شدند. این گیاهان که با نام گونه های مهاجم شناخته شده و توسط انسان به منطقه ای دیگر انتقال داده می‌شوند به سرعت در مکان جدید رشد کرده، تکثیر می‌شوند و گونه های بومی منطقه را نابود می‌کنند. گونه های بیگانه، دومین عامل تهدید تنوع زیستی و دلیل انقراض ۲۵ درصد گونه های گیاهی محسوب می‌شوند.

این گیاهان به دو دلیل رشد بالایی در منطقه جدید دارند. اول اینکه گیاهان، دشمنان محیطی گذشته خود را ندارند که درمقابل تکثیر بدون رویه آنها را بگیرد و دیگر آنکه محیط جدید هنوز به حضور این گیاه عادت ندارد که توان مقابله با آن را داشته باشد به همین خاطر عرصه برای جولان این مهاجمان فراهم است. زمین‌های کشاورزی، محیط های آبی، حیات وحش، جنگل و سلامت انسان همگی تحت تاثیر گونه های بیگانه قرار میگیرند.

پراکندگی گونه های بیگانه در ایران

گیاهان بیگانه به جز تهدید اکو سیستم، آثار سمی و آلرژی زایی دارند. برخی از گونه های بیگانه، به بومی منطقه تبدیل می‌شوند اما زمانی که این گیاهان از کنترل خارج شوند، به گونه مهاجم تبدیل خواهند شد. براساس مقاله منتشر شده از سوی تعدادی از اساتید دانشگاه در دو سال قبل، تعداد گیاهان بیگانه بومی شده در ایران حدود ۷۹ گونه است که ۱۳ مورد آن به عنوان مهاجم شناخته شده اند. پراکندگی گیاهان بیگانه در نقاط متعدد به چشم می‌خورد اما بیشترین سهم متعلق به مناطقی است که بشر، دست کاری بیشتری در آن انجام داده یعنی اراضی زراعی و مناطق شهری.

در میان چهار منطقه اکولوژیکی ایران، بیشترین تعداد گیاهان بیگانه در منطقه هیرکانی قرار گرفته اند و این محدوده کانون خطر تهاجم گیاهی ایران شمرده می‌شود. سال ۹۹، موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع از شناسایی ۶ گونه گیاه مهاجم در جنگلهای هیرکانی خبر داد. این گونه ها که توسط باغ گیاه شناسی نوشهر کشف شده بودند عبارت بودند از پیچ کودزو، آروجیا، گل پیچک، سیدا، پیچ امین الدوله و تاجریزی زینتی. این گونه ها با توجه به رطوبت و شرایط اقلیمی شمال کشور، به سرعت تکثیر شدند. پیچ کودزو، در این میان از بقیه خطرناک تر بود. این گیاه به سرعت روی تنه درختان را پوشانده و باعث خفگی و تغییر بافت آنها می‌شود.

۲۱۲

تعداد گونه های گیاهی مهاجم دنیا

۹۸

تعداد گونه های گیاهی مهاجم در ایران

۲۰۰

گونه گیاهی وارد ایران شده اند

۷۹

گونه گیاه بیگانه بومی شده در ایران وجود دارد

انواع گونه های گیاهی بیگانه در ایران :

گیاهان زراعی

گیاهان جنگلی

گیاهان زینتی

گیاهان باغی

گیاهان دارویی

گیاهان آبزی

برخی گونه های گیاهی مهاجم در ایران :

سنبل آبی

آزولا

عرعر

کاتوس

فرفیون خوابیده

کهور امریکایی

گیاهان بومی شده ایران با پتانسیل تهاجم بالا :

آمانیا

مرغ خوشه سرخ

بیشتر بدانید :

این ۶ گونه گیاهی مهاجم، جنگل‌های هیرکانی را نابود می‌کند



منبع:همشهری آنلاین

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا