کمیسیون پزشکی بررسی استطاعت زائران حج برگزار شد
به گزارش خبرنگار مهر، کمیسیون پزشکی کشوری برای بررسی استطاعت زائران حج صبح امروز در مرکز پزشکی حج و زیارت جمعیت هلال احمر برگزار شد.
در این کمیسیون تعدادی از ثبت نام کنندگان حج امسال که به دلیل ابتلاء به بیماریهای خاص در ویزیت اولیه پزشک رد شده بودند برای بررسی مجدد حضور یافتند تا در صورت تأیید پزشکان کمیسیون عازم سفر حج شوند.
طاهر درودی معاون مرکز پزشکی حج و زیارت جمعیت هلال احمر در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص برگزاری این کمیسیون گفت: بررسی استطاعت جسمی و روحی و روانی ظاهری طبق روال هر سال با مرکز پزشکی جمعیت هلال احمر است و افرادی که در اینجا حضور دارند پس از تأیید پزشکان به حج اعزام میشوند. حدوداً ۸۵ هزار نفر زائر که سالانه اعزام میشوند، بررسی استطاعت جسمی آنان توسط هلال احمر انجام میشود. امسال هم مثل سالهای گذشته معاینات و ثبت اطلاعات این افراد در سامانه انجام شده و بالغ بر ۹۵ درصد زائرین به نتیجه مثبت رسیده اند.
وی افزود: در صورتی که پزشک ما به هر دلیلی به تصمیم نهایی برای تأیید یا عدم تأیید فرد نرسیده یا زائر به رأی پزشک ما اعتراضی داشته باشد به کمیسیون استانی ارجاع شده است. کمیسیونهای استانی ما از قبل از عید تا پانزدهم فروردین ماه برگزار شدند و در استانها و پیگیر و پاسخگوی زائرینی بودند که به رأی پزشک اعتراضی داشتند یا پزشک ما تعیین تکلیف نهایی را انجام نداده بود.
وی در ادامه بیان کرد: طبق معمول با توجه به دستورالعمل ۵ پزشک از رشتههای مختلف گروههای پزشکی مرتبط در کمیسیونهای استانی تصمیم گیری در مورد تأیید یا عدم تأیید انجام شده است. اما اگر باز هم زائر به رأی پزشک و کمیسیون مشورتی استانی اعتراضی داشته، در کمیسیون کشوری که در تهران تشکیل شده ویزیت مجدد خواهد شد.
درودی همچنین گفت: در این کمیسیون هم پزشکان با تجربه حج، که هر کدام تجربه چندین سفر حج را دارند در رشتههای مختلف تخصصی مثل قلب، داخلی، نفرولوژی، متخصص زنان، پزشک متخصص روانپزشکی، ارتوپدی، فیزیکی و توانبخشی حضور دارند.
معاون مرکز پزشکی حج و زیارت جمعیت هلال احمر در ادامه افزود: تا الان ما حدوداً ۱۸۰ نفر عدم تأیید استطاعت جسمی در کمیسیونهای استانی در کشور داشتیم که برخی از آنها که معترض بودند مراجعه کردند.
وی با اشاره به اینکه بعضی از بیماریها به عنوان منع مطلق اعلام میشوند گفت: بیماران سرطانی، بیماران مزمن و بیمارانی که توانایی انجام فعالیتهای خود را ندارند، بیماریهای قلبی پیشرفته که قادر به انجام فعالیتهای سنگین حج نیستند، یا بعضی موارد که منع مطلق اعزام نیستند و موقتی هستند مثل خانمهای باردار اعزام نمیشوند. قاعدتاً خانمهای باردار مجوز سفر ندارند ولی سال بعد در شرایط عادی منع سفرشان برطرف شده برای سفر مشکلی نخواهند داشت.
درودی همچنین اظهار کرد: امروز و فردا که کمیسیون کشوری در تهران برگزار میشود. طبق آماری که اعلام شده حدوداً ۴۳۰ نفر تاکنون به این کمیسیون معرفی شدهاند و تعیین تکلیفشان هم تا فردا بعد از ظهر انجام خواهد شد. نتیجه نهایی نیز روز شنبه برای همکاران ما در استانها ارسال خواهد و در سامانه تعیین تکلیف زائر اعلام میشود. در صورتی که تأیید شده باشند اقدامات بعدی توسط مدیر کاروان برای اخذ ویزا و کارهای اعزام به اطلاع این عزیزان خواهد رسید. در صورتی هم که تأیید نشده باشند علت عدم تأیید اعلام شده و ممکن است برای سال بعد کاندیدای اعزام باشند.
درودی در ادامه در پاسخ به سوالی در خصوص وجوب سفر حج برای افرادی که احتمال رد شدن آنها وجود دارد بیان کرد: البته این سوالی است که علما باید پاسخ بدهند اما طبق اطلاع ما از نظر شرعی وجوب حج به استطاعت است. استطاعت هم بخشی مربوط به مسائل مالی و بخش قابل توجهی جسمی است. به همین دلیل خیلی از مواقع ما میبینیم که برای فرد نایب گرفته میشود. اگر فرد استطاعت جسمی، روحی و روانی انجام اعمال حج را نداشته باشد فرد مستطیع نیست، پس واجبی برای او مترتب نیست.
وی افزود: به همین دلیل همکاران ما همه تلاش خود را میکنند که حتی المقدور تا جایی که امکانش وجود دارد و زائر امکان انجام اعمالش را دارد تاییدیه را به آنها ارائه کنند که از اعمال واجبشان باز نمانند. ولی اگر به هر دلیلی زائری مستطیع نباشد حج برش واجب نیست. ب
وی همچنین از شروع اعزامها طبق اعلام سازمان حج و زیارت از پانزدهم اردیبهشت ماه خبر داد و بیان کرد: به مرور هم کادر درمانی ما اعزام خواهند شد. کادر درمانی ما امسال به نسبت سال گذشته کاهش داشته است. با توجه به دستورالعمل سازمان حج و زیارت و مرکز پزشکی جمعیت هلال احمر تعداد نیروهایشان را تا جایی که مقدور بوده کم کردند تا تعداد زائر بیشتری بتوانند اعزام شوند.