چوب معلم شکسته میشود؟ | اما و اگرها در مورد ارزیابی سلامت روان معلمان داغ شد
همشهری آنلاین – فهیمه طباطبایی: کتک زدن دانشآموزان آن هم در روزگاری که دهها روش تربیتی در قالب کتاب، مراکز مشاوره، فیلم، سریال و…. به جامعه بزرگسال اعم از والدین تا معلم و حتی پدربزرگ و مادربزرگها آموزش داده میشود، از آن اتفاقاتی است که گرچه نادر و کمشمار شده اما همان هم تعجب و خشم مردم به ویژه خانوادههای دارای فرزند دانشآموز را بر میانگیزد. ماجرای تنبیه بدنی دانشآموزان مربوط به امسال و پارسال نیست و در ایران قدمتی به اندازه مکتبخانهها دارد؛آن موقع که چوب بود و فلک و هر سوال بیپاسخ معلم و شیطنت کوچک دانشآموز با تنبیه سخت همراه میشد.
افشای ۲ تنبیه سخت در ۲ مدرسه
در روزهای اخیر، ماجرای ۲ تنبیه و تعرض سخت در ۲ مدرسه یکی در شهرری و دیگری در سنندج از سوی والدین دانشآموزان افشا شد. در مورد اول، معلم یکی از مدارس شهرری، دانش آموزان پسر کلاس پنجم ابتدایی را به نمازخانه میبرده و میگفته شما را به روش سربازی تنبیه میکنم و بعد روی نقاط حساس بدن آنها و جایی که شکستی داشته را فشار یا لمس میکرده است.
در مورد تنبیه دانشآموز روستای کرجوی سنندج که عکسهای بدن سیاه و کبود او در فضای مجازی منتشر و باعث خشم افکار عمومی شده است. والدین دانشآموز گفتهاند: معلم به خاطر گم شدن شارژر موبایل، فرزندشان را با کابل زده و شدت جراحت به قدری بوده که او در بیمارستان بستری شده است.
برای معلمان ضارب چه اتفاقی افتاد؟
در مورد معلم شهرری، مدیر مدرسه عنوان کرده است که « ما گزارش را به حراست و رئیس اداره و ارزیابی عملکرد اداره دادیم و معلم را همان روزی که به ما گزارش داده شد، از مدرسه اخراج کردیم و دیگر برنگشته است.» در مورد معلم سنندجی رسول صحرایی، رئیس هیأت بدوی رسیدگی به تخلفات اداری کردستان از احضار و مصاحبه معلم خاطی روستای کرجو در هیأت بدوی خبر داد و گفت: این جلسه دیروز با حضور اعضای هیأت برگزار شد. وی با اشاره به اینکه در گام نخست و تا زمان صدور رأی نهایی ۳ماه حکم معلم تعلیق و از کار برکنار شد، گفت: با مدیر مدرسه هم برخورد کردیم و دستور به جابهجایی و عزل وی داده شد.
آیا تعلیق و اخراج موقت کافی است؟
محمدرضا نیکنژاد، معلم و کارشناس آموزشی در گفتو گو با همشهری در این باره گفت: در مورد اول باید پیگیری قانونی و قضایی شود تا معلم متهم، به حکم قطعی برسد و حتما او را از مدرسه اخراج کنند. در مورد معلم دوم نیز تعلیق کافی نیست و باید به طور کلی از سیستم آموزش و پرورش اخراج شود. او افزود: مسئله اصلی این است که جلوگیری از تنبیه بدنی در مدارس، دغدغه مدیران بالادستی نیست که بخواهند به آن بپردازند و قانون سفت و سختی برای آن در نظر بگیرند؛ نه در مرحله گزینش، نه در آموزشهای دانشگاه فرهنگیان و نه در زمان خدمت معلم در مدارس، رصد اخلاقی و روانی معلم انجام نمیشود و مسئول گزینش هم گفته اصلا در قانون نیامده است.
ارزیابی سلامت روان معلم نداریم
رضا روستایی، مدیرکل گزینش وزارت آموزش و پرورش با بیان اینکه وظیفهای در خصوص ارزیابی سلامت روان معلمان نداریم، به همشهری گفت: بر اساس ماده ۲ قانون گزینش، ملاکهایی که باید بررسی شوند، شامل مواردی مثل اعتقاد به دین مبین اسلام یا یکی از ادیان رسمی مصرح در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، التزام عملی به احکام اسلام، عدم سابقه محکومیت کیفری مؤثر، عدم اعتیاد به مواد مخدر و ۳مورد دیگر است. او بیان کرد: « متخصصان شورای عالی انقلاب فرهنگی و شورای عالی آموزش و پرورش باید بنشینند و تصمیمگیری دقیقی درباره نحوه بررسی سلامت روان معلمان داشته باشند.»