استان ها > سمنان

ممنوعیت کف‌شکنی و حفر چاه‌های جدید در دشت‌های ممنوعه استان سمنان



حمید احسانی امروز (۲۴ دی) با اشاره به اقدامات شرکت آب منطقه‌ای برای مقابله با کم آبی و پدیده فرونشست ها در این استان، از 9 دشت ممنوعه در این استان خبر داد و گفت: برای کاهش فرونشست، باید برداشت از آب‌های زیرزمینی را به حداقل برسانیم و از آب‌های سطحی به‌صورت بهینه استفاده کنیم. 
  
وی به اقدامات شرکت آب منطقه‌ای برای مدیریت کمبود آب اشاره کرد و گفت: اجرای طرح‌های احیا و تعادل‌بخشی شامل اصلاح و تعدیل پروانه چاه‌های کشاورزی، نصب کنتورهای هوشمند، کنترل و جلوگیری از اضافه برداشت، تعیین‌تکلیف و انسداد چاه‌های غیرمجاز و جلوگیری از افزایش عمق و کف‌شکنی در محدوده‌های بحرانی از جمله این اقدامات است. 
 
رئیس هیات مدیره آب منطقه ای استان با اشاره به ضرورت اجرای طرح‌های احیا و تعادل‌بخشی منابع آب بیان کرد: نیاز است، کشاورزان به‌عنوان عمده‌ترین مصرف‌کننده آب به کمک وزارت نیرو بیایند و با یاری در اجرای طرح‌های احیا و تعادل‌بخشی به مدیریت بهینه آب کمک کنند. 
 
وی بر ضرورت اصلاح الگوی کشت و استفاده بهینه از آب‌های سطحی و زیرزمینی تأکید کرد و گفت: افزایش بهره‌وری و کاهش هدررفت آب در بخش کشاورزی ضروری است. 
 
دبیر کارگروه سازگاری با کم آبی استان با بیان اینکه ۸۵ درصد از مصرف آب راین استان در بخش کشاورزی است افزود: ناچاریم به سمت اصلاح الگوی کشت و کشت محصولات کم‌آب‌بر حرکت کنیم و این برنامه‌ها باید توسط جهاد کشاورزی دنبال شود و ضمن افزایش بهره‌وری، از افزایش سطح زیر کشت نیز جلوگیری شود. 
 
احسانی درباره استفاده بهینه از آب‌های سطحی و زیرزمینی برای کاهش معضل کم آبی و پدیده فرونشست ها گفت: به هر میزانی که از آب‌های زیرزمینی برداشت نشود، آبخوان بیشتر حفظ می‌شود. 
 
وی خاطر نشان کرد: در حال حاضر ۹ دشت ممنوعه در استان سمنان وجود دارد که درگیر پدیده فرونشست زمین هستند. 
 
رئیس هیات مدیره و مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای سمنان درباره محدودیت‌ها برای جلوگیری از اضافه برداشت آب افزود: رصد و پایش دائمی دشت‌ها با استفاده از پیزومترها (چاه‌های مشاهده‌ای) در دستور کار است. 
 
احسانی، ممنوعیت کف‌شکنی، عدم حفر چاه‌های جدید و اجرای دستورالعمل‌های سختگیرانه را از دیگر محدودیت‌ها برای برداشت از منابع آب زیرزمینی برشمرد و خاطرنشان کرد: طرح‌های احیا و تعادل‌بخشی نیز از طریق تجهیز چاه‌ها به کنتورهای هوشمند، اصلاح و تعدیل پروانه‌ها و جلوگیری از اضافه برداشت، به حفظ آبخوان کمک می‌کنند. 
 
این مدیر مسئول درباره راهکار بلندمدت برای مدیریت منابع آب و جلوگیری از فرونشست توضیح داد: انتقال آب بین‌حوزه‌ای برای تأمین نیازهای مصرفی هر دشت و جلوگیری از برداشت آب زیرزمینی، بهترین راه برای کاهش مشکلات استان در این بخش است.   
 
مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای سمنان با بیان اینکه فرونشست در تمامی دشت‌های استان سمنان وجود دارد، اما در دشت‌های سمنان، دامغان و ایوانکی شدیدتر است، افزود: میزان فرونشست در دشت‌های سمنان و دامغان بسیار زیاد است و بر اساس ابلاغ شرکت مدیریت منابع، صدور مجوز کفش‌کنی در محدوده‌های مطالعاتی با فرونشست شدید تا زمان رفع بحران ممنوع است. 

احسانی همچنین از اجرای برنامه‌های آموزشی برای افزایش آگاهی عمومی خبر داد و افزود: طرح ملی نجات دانش‌آموزی آب داناب یکی از مهم‌ترین برنامه‌ها برای آگاه‌سازی نسل آینده و تغییر رفتار اجتماعی در جهت مصرف بهینه آب است. 
 
رئیس هیات مدیره و مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای سمنان افزود: آموزش نسل آینده و تشویق آنان به حفظ آب، نه‌تنها به مدیریت بهتر منابع آب کمک می‌کند، بلکه سبب می‌شود که حفاظت از آب به یک اولویت اجتماعی تبدیل شود.
انتهای پیام



منبع:ایسنا

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا