مقصر شیوع بیماری های ویروسی کیست؟
همشهری آنلاین – یکتا فراهانی: چطور میتوانیم تشخیص دهیم که یک بحران جهانی؛ مانند کرونا در پیش است؟ آیا چین دوباره جهان را درگیر پاندمی جدید خواهد کرد و چطور میتوان آن را تشخیص داد؟ برای تشخیص نوع ویروس در بیماریهای اخیر با استفاده از آزمایشها دقیق و مشاوره پزشکان متخصص میتوان بهسرعت به درمان صحیح رسید و از شیوع بیشتر بیماری جلوگیری کرد.
سردرگمی در تشخیص صحیح و سریع بیماری
در سالهای اخیر، بسیاری از کشورها درگیر شیوع بیماریهای ویروسی مختلف بودهاند که از جمله آنها میتوان به مایکوپلاسما، آنفولانزا و متاپنومو اشاره کرد. این بیماریها که علائم مشابهی دارند، موجب سردرگمی بسیاری از افراد در تشخیص صحیح و سریع بیماریشان شده است. بااینحال، هر کدام از این ویروسها ویژگیها و تفاوتهایی دارند که شناسایی آنها میتواند در درمان و پیشگیری بسیار مؤثر باشد.
مایکوپلاسما: ویروسی پنهان در میان ما
مایکوپلاسما یکی از بیماریهای تنفسی است که به طور معمول با علائمی مشابه سرماخوردگی و آنفلوآنزا خود را نشان میدهد که گاهی میتواند مشکلات جدیتری در پی داشته باشد. شایعترین علائم آن شامل سرفه، تب، گلودرد و احساس خستگی است. در برخی موارد، مایکوپلاسما میتواند به عفونتهای شدیدتری مانند ذاتالریه منجر شود. پژوهشها نشان میدهند که این ویروس به طور خاص در فصول پاییز و زمستان بیشتر شیوع پیدا میکند.
بیشتر بخوانید :
- آیا نگران ویروس جدید چین باشیم؟
- سبقت آنفلوآنزا از کرونا و سرماخوردگی | چرا بیشتر سرفه می کنیم؟
آنفلوآنزا: آیا همچنان تهدید جدی است؟
آنفلوآنزا بهطور سنتی یکی از بیماریهای فصلی است که با تب، درد عضلانی، سردرد و گلودرد همراه است. اما در سالهای اخیر، باتوجهبه شیوع بیماریهای جدیدتر مانند کرونا، میزان آگاهی عمومی درباره آنفلوآنزا کاهشیافته است. این در حالی است که همچنان آنفلوآنزا یکی از دلایل اصلی مرگومیر در سطح جهانی بهویژه در گروههای سنی خاص مانند سالمندان و کودکان است. تحقیقات اخیر نشان داده است که این بیماری میتواند در موارد خاص به بیماریهای جدیتری مانند ذاتالریه منجر شود.
متاپنومو ویروس: یک تهدید جدید در دنیای پزشکی
متاپنومو ویروس یکی دیگر از ویروسهای تنفسی است که اخیراً در بسیاری از کشورهای جهان شایع شده است. این ویروس میتواند موجب مشکلات تنفسی جدی، بهویژه در کودکان و افراد مسن شود. در حال حاضر، میزان ابتلا به این ویروس افزایشیافته و بسیاری از پزشکان به طور ویژه بر آن نظارت دارند. علائم این بیماری مشابه آنفلوآنزا و مایکوپلاسما ست، اما گاهی اوقات علائم آن به طور ویژه بر سیستم تنفسی تأثیر میگذارد و میتواند به ذاتالریه منجر شود.
چطور میتوان تفاوت این بیماریها را تشخیص داد؟
تشخیص دقیق این بیماریها از یکدیگر میتواند چالشبرانگیز باشد، زیرا علائم آنها شباهت زیادی به هم دارند. بهطورکلی، برای تشخیص درست و دقیق باید به آزمایشهای خاص مانند تست PCR یا آزمایشات خون متوسل شد. پزشکان معمولاً بر اساس علائم بالینی و تاریخچه بیماری بیمار اقدام به تشخیص میکنند.
تفاوت آنفلوآنزا و کرونا
درصورتیکه فردی به آنفولانزا یا کرونا مبتلا باشد، میتوان با استفاده از تستهای مخصوص، تفاوت این دو بیماری را تشخیص داد. علائم مشترک شامل تب، سرفه و گلودرد است، اما کرونا معمولاً با علائم تنفسی شدیدتر و مشکلات تنفسی بیشتر همراه است.
مایکوپلاسما، آنفلوآنزا یا متاپنومو ویروس؟
دکتر محمدرضا هاشمیان فوقتخصص مراقبتهای ویژه؛ استاد تمام دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و رییس انجمن علمی ایسیو ایران درمورد ابتلا به بیماری ویروسی جدید میگوید: در حال حاضر شیوع چند نوع بیماری در چین نسبت به ماههای قبل بیشتر شده است. چین امروز درگیر مایکوپلاسما و آنفلوآنزا و متاپنومو ویروس است.
شدت ابتلای متاپنومو ویروس و آنفلوآنزا بیشتر شده و بیشترین ابتلا نیز مربوط به متاپنومویروس است. این ویروس که ویروس جدیدی نیست و از سال ۲۰۰۱ شناخته شده است و همه ساله تعدادی از افراد را مبتلا میکند در سالهای قبل نیز در کشور ما بوده و ابتلا به متاپنومو ویروس گزارش شده است و سال گذشته هم بیمارانی که به این ویروس مبتلا بودند گزارش شدهاند.
علائم بیماری
به گفته رئیس انجمن علمی ایسیو ایران، علائم این بیماری ویروسی شبیه آنفلوآنزا و کروناست؛ یعنی سرفه و آبریزش بینی از جمله علائم مهم مربوط به این ویروس است. ضمن آنکه بیشتر سیستم تنفسی فوقانی را درگیر میکند و معمولاً نیز علائم آن ۳ الی ۶ روز ادامه دارد و در بسیاری از موارد هم بعد از چند روز بهبودی حاصل میشود. اما در کودکان و سنین بالا و افرادی که نقص ایمنی دارند احتمال شدت یافتن نشانههای این بیماری بیشتر است.
درمان
دکتر هاشمیان می گوید :داروی اختصاصی برای مبارزه با این ویروس وجود ندارد اما دربعضی مطالعات تاثیر داروی لومیستاتین بر این ویروس گزارش شده است.
به گفته او جای نگرانی وجود ندارد. باتوجهبه اینکه بسیاری از هموطنان اخبار دنیا و چین را دنبال میکنند؛ بعضی از آنها در ارتباط با این ویروس بسیار اغراقآمیز برخورد میکنند. اما باید گفت جای نگرانی نیست و این ویروس نمیتواند به ویروسی تبدیل شود که همه دنیا را درگیر کند؛ یعنی تجارب تلخ کووید تکرار نخواهد شد.
مقصر اصلی کیست؟
این استاد تمام دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی عقیده دارد مقصر اصلی بروز چنین بیماریهایی کروناست؛ چرا که با شیوع کرونا و ایزوله شدن مردم از بیماریهایی که مبتلایان و ایمنی در برابر چنین بیماریهایی حاصل میشد به علت رعایتکردن از کووید و مبتلا نشدن به آن باعث شد تا ابتلا به این بیماریها رخ ندهد؛ بنابراین ایمنی در برابر چنین ویروسهایی در سطح جامعه کاهش یافت. به همین دلیل است که در مناطق مختلف دنیا ویروسهای ساده میتوانند افراد زیادی را درگیر بکنند.