مسیرهای سیاحتی از مهرآباد تا بهشت زهرا(س) را بشناسید
همشهری – سعیده مرادی: ۴۶ سال بعد از این رویداد تاریخی گشتی در مسیر ۳۳ کیلومتری فرودگاه تا بهشت زهرا(س) زدهایم و در کنار مرور خاطرات آن روزها، به معرفی مراکز گردشگری و تفریحی این مسیر پرداختهایم.
نام مقصد: برج آزادی
نشانی: خیابان آزادی، میدان آزادی
ساعت فعالیت: یکشنبه تا جمعه، از ساعت ۹ تا ۱۷
هزینه: ۷۵۰۰۰ تومان
معرفی:
این برج اولین نماد شهر تهران است که با معماری تلفیقی هخامنشی، ساسانی و اسلامی در سال ۱۳۴۹ به بهرهبرداری رسید و در سال ۱۳۵۳ در فهرست آثار ملی قرار گرفت.
ایران از فراز آزادی
برج آزادی نماد ماندگار پایتخت و یادآور روزهای پرشور و التهاب منتهی به پیروزی انقلاب است. صحنه پرشور راهپیماییهای میلیونی اطراف این میدان، از ماندگارترین تصاویر انقلابی است. حالا این برج به مقصدی گردشگری تبدیل شده است. فضای داخلی این برج دارای دو طبقه است. زیر برج نیز ۴ طبقه قرار دارد و سالنهای ایرانشناسی، تشریفات، گذرگاه پیشینیان، تالار آینه، نگارخانه اقوام، کتابخانه، راهروی فناوری، تالار کهن، سالن مولتی ویژن و سینمای کوچک را در خود جای داده است.
نام مقصد: موزه علوم زمین
نشانی: ضلع غربی میدان آزادی، بلوارمعراج، جنب سازمان زمین شناسی کشور
ساعت فعالیت: شنبه تاچهارشنبه، از ساعت ۹ تا ۱۵
هزینه: ۱۵۰۰۰ تومان
معرفی:
موزه علوم زمین، بخشی از سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور است که در سال ۱۳۳۸، تاسیس شد و در آن نمونههای کمیابی از سنگ، کانی و … نگهداری میشود.
رد پای دایناسور در موزه علوم زمین
در مسیر ورود امام خمینی(ره) به پایتخت تا رسیدن به بهشت زهرا(س)، موزههای متعددی وجود دارد که موزه علوم زمین یکی از آنهاست. وسایل معدنکاری قدیمی و اشیای باستانشناسی، سنگها، کانیهای قیمتی و نیمهقیمتی، سنگوارهها و سنگواره مهرهداران در این موزه به نمایش گذاشته شده است. رد پای دایناسوری که از ۹۰ میلیون سال پیش به جا مانده و تنها شهاب سنگ موجود درکشور، دیدنیهای این موزه هستند.
نام مقصد: مقبره شهدای گمنام
نشانی: خیابان آزادی، بین بزرگراه یادگار امام و خیابان حبیب الهی، مهدیه امام حسن مجتبی (ع)
ساعت فعالیت: هر روز از ۹ صبح تا بعد از نماز مغرب
هزینه: رایگان
معرفی:
مقبره الشهدا سال ۱۳۸۴ در دل مهدیه و حسینیه امام حسن مجتبی (ع) ساخته شد و پیکر مطهر ۶ تن از شهدای دفاع مقدس را در خود جای داده است.
یادمان شهدای گمنام
مهدیه امام حسن مجتبی(ع) از سال ۱۳۸۴ که میزبان ۶ شهید گمنام دفاع مقدس شد، بین محلیها به یادمان شهدا شناخته میشود. این یادمان ۴۰۰ متر مربع وسعت دارد و هر روز پذیرای شهروندان است. از سال ۱۳۹۶حسینیهای درکنار یادمان ساخته شده که مراسم مذهبی و عزاداریهای آئینی در آن برگزار میشود. شهدای گمنام این مقبره ۱۹ تا ۲۳ ساله بوده و در عملیاتهای کربلای ۵، دارخوین، شلمچه، والفجر ۸، فکه و مجنون به شهادت رسیدهاند.
نام مقصد: خانه امیربهادر
نشانی: خیابان ولیعصر (عج) پایینتر از میدان منیریه، پل امیر بهادر، خیابان بشیری
ساعت فعالیت: هر روز از ساعت ۹ تا ۱۴
هزینه: رایگان
معرفی:
این عمارت خانهای تاریخی به جا مانده از دوره قاجار و متعلق به حسین پاشازاده ملقب به امیربهادر، وزیر دربار و وزیر جنگ مظفرالدینشاه است.
تاریخ گردی در خانه وزیر جنگ
در مسیر عبور امام(ره) از مرکز شهر، به خانه امیربهادر میرسید. عمارت ضلع شمالی این خانه ۲ طبقه است. طبقه زیرین حوضخانه است و دیوارهای کاشیکاری شده و مقرنسکاری دارد. طبقه بالا هم مثل تمام خانههای قجری تالار بزرگ و اتاقهای متعددی دارد که به مجالس دعا و روضه اختصاص داشت. در این تالارها تابلوهای نقاشی هنرمندانی چون کمالالملک و آذر صدیقی دیده میشود. این خانه بهعنوان انجمن آثار و مفاخر فرهنگی فعالیت میکند و در فهرست آثار ملی قرار دارد.
نام مقصد: خانه انیسالدوله
نشانی: خیابان ولیعصر(عج)، بالاتر از چهارراه مولوی، روبه روی مهدیه تهران
ساعت فعالیت: هر روز از ساعت ۸ تا ۱۸
هرینه: رایگان
معرفی:
خانه انیسالدوله متعلق به یکی از همسران ناصرالدینشاه قاجار، قدمتی حدود ۱۵۰ سال دارد. این خانه در فهرست آثار ملی ثبت شده است.
خانه سوگلی ناصرالدین شاه
عمارت ۲ طبقه خانه انیسالدوله بیش از ۷۰۰ مترمربع مساحت و ۲ در ورودی از سمت خیابان دارد که یکی به ساختمان و دیگری به حیاط خانه باز میشود. حوضی بزرگ با تنه درختان کهن در وسط حیاط به چشم میخورد. مالکان قاجاری، این بنا را در زمان پهلوی اول فروختند. این بنا مدتی بهعنوان مدرسه مورد استفاده قرار گرفت، اما اکنون بهعنوان ساختمان اتحادیه گوشتفروشان استفاده میشود و میتوانید با هماهنگی قبلی معماری ویژه آن را تماشا کنید.
نام مقصد: امامزاده سید نصرالدین(ع)
نشانی: تهران، خیابان خیام، حدفاصل چهارراه گلوبندک و میدان محمدیه
ساعت فعالیت: ۸ تا ۲۱
هزینه: رایگان
معرفی:
امامزاده سید نصرالدین یا امامزاده سید ناصرالدین که آرامگاهش ۹۰۰ سال قدمت دارد، از نوادگان امام سجاد(ع) یا امام محمد باقر(ع) است. بنای این امامزاده سال ۱۳۷۹ به ثبت ملی رسید.
آرامگاه آیینهکاری شده
نورپردازی سبزرنگ و همیشگی بقعه این امامزاده که حال و هوای گردشگاههای مذهبی را زنده میکند، برای عابران خیابان خیام آشناست. بر روی مزار امامزاده سیدنصرالدین(ع) بقعهای هشت ضلعی قرار دارد. کتیبهای نیز در بالای قسمت شمالی ضریح نصب شده است که سال ساخت ضریح را نشان میدهد. داخل امامزاده با آیینهکاریها و کاشیکاریهای بسیار زیبایی تزیین شده که بر جذابیت این بنا میافزاید. اصل بنا در دوره صفوی ساخته اما در دوره قاجار مرمت و کاشیکاری شده است.
نام مقصد: موزه شهدای بهشت زهرا(س)
نشانی: بهشت زهرا(س)، قطعه ۲۵
ساعت فعالیت: ۸ تا ۱۸
هزینه: رایگان
معرفی:
بعد از زیارت مزار پاک شهدا میتوانید به تماشای موزه شهدا بروید. موزهای که در سال ۱۳۷۳ در کنار مزار شهدا راهاندازی شد.
از وصیت نامه شهدا تا آثار هنری
در نزدیکی محل سخنرانی امام خمینی(ره) در آغاز دهه فجر، به موزه شهدا میرسید. در موزه شهدا آثار متعددی همچون وصیتنامه، عکس، مدارک تحصیلی، دفترچه خاطرات، قرآن، تسبیح، سجاده، عینک مطالعه، قلمکاری، نوار سخنرانی و همچنین مقالات، کتب و آثار هنری ۷۰۰ تن از شهدا به نمایش گذاشته شده است. نمایش فیلمهای مستند، بیان خاطرات دفاعمقدس و شهدا بهصورت زنده، حفظ گنجینه آثار شهدا، فیلمبرداری از خاطرات خانوادههای معظم شهدا، جانبازان و رزمندگان در کنار مزار شهدا و توزیع اقلام فرهنگی بین بازدیدکنندگان از فعالیتهای این موزه است.