رکورد تازه پزشکی ایران؛ جراحی همزمان ۱۰ بیمار اورولوژی
همشهری آنلاین – مریم سرخوش: برای اولین بار در ایران، بخش اورولوژی ترمیمی در بیمارستان شهدای تجریش افتتاح شد. ظرفیتی که البته به گفته دکتر سیدجلیل حسینی، معاون آموزشی وزارت بهداشت تاکنون در هیچ یک از کشورهای منطقه هم وجود نداشته و این امتیاز در حال حاضر تنها مربوط به ایران، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و بیمارستان شهدای تجریش است.
در اولین گام راهاندازی این بخش هم یک رکورد تازه برای پزشکی ایران ثبت شد؛ انجام ۱۰ جراحی همزمان اورولوژی ترمیمی در ۱۰ اتاق عمل در طبقه ۴ ساختمان جدید بیمارستان شهدای تجریش که به شکل زنده در بسیاری از کشورهای دنیا از جمله انگلستان، آلمان، استرالیا، ایتالیا و کشورهای آسیایی پخش شد و مراحل کار متخصصان ایرانی این حوزه به شکل یک کلاس آموزشی برای پزشکان این کشورها به نمایش درآمد، در ادامه هم به صورت فیلمهای آموزشی در اختیار جراحان کشور قرار میگیرد.
اساتید ایرانی دور هم جمع شدند
معاون آموزشی وزارت بهداشت با اشاره به حضور فلوشیپهای اورولوژی از سراسر کشور برای برگزاری این جراحیهای همزمان بیان کرد: در این رویداد که به مناسبت افتتاح بخش اورولوژی ترمیمی برای اولین بار در کشور رقم خورده، رئیس بخش اورولوژی دانشگاه هیومنیتس ایتالیا هم حضور داشت. دکتر کامیار توکلی، یکی از متخصصان برجسته جراحی تغییر جنسیت از مشهد و سایر اساتید فارغالتحصیل بیمارستان شهدای تجریش هم در این رویداد ما را همراهی کردند.
به گفته حسینی، بیمارانی که در این رویداد تحت جراحی قرار گرفتند نزدیک به یک تا ۲ سال در لیست انتظار بیمارستان قرار داشتند. کودکی هم در میان این بیماران حضور دارد که به دلیل تصادف دچار قطعی مجرا شده بود و امروز تحت عمل جراحی قرار گرفت. ۱۳۰ نفر هم در تیم پزشکی این رویداد شامل ۱۰ فلوشیپ، ۱۰ رزیدنت، ۲۰ پرسنل اتاق عمل و ۱۰ تکنیسین و ۲۰ اتند بیهوشی و… حضور داشتند.
این مسئول در پاسخ به سوال همشهری آنلاین درباره پوشش بیمهای این خدمات هم توضیح داد: در بیمارستانهای دولتی این خدمات بیمه دارند، اما نکته مهم این که چنین جراحیهایی ۴ تا ۶ ساعت زمانبر هستند، اما تعرفه آنها معادل جراحیهای ۴۵ دقیقهای پروستات در نظر گرفته میشود. اینها جزو بیمهریها به رشته اورولوژی است که امیدواریم برطرف شود.
بر اساس اعلام حسینی افراد مبتلا به بیماریهای مادرزادی مثل هیپوسپادیاس، ناتوانی جنسی، دچار آسیبهای ناشی از تصادفات از جمله قطع مجاری ادراری، بیاختیاری ادرار و دارای آسیب در ناحیه مجرا در اثر ترومای جنگی جزو بیماران نیازمند به جراحیهای اورولوژی هستند.
معاون آموزشی وزارت بهداشت با تاکید بر این که ۱۰۰ تا ۲۰۰ بیمار در حال حاضر در لیست انتظار جراحیهای اورولوژی قرار دارند، تاکید کرد: ۳۰۰ تا ۵۰۰ هزار نفر ایرانی سالانه در تصادفات رانندگی مصدوم میشوند. ۱۰ درصد آنها شکستگی لگن دارند و از این میزان هم ۱۰ درصد دچار مشکل مجرا میشوند. تنها در همین بخش تصادفات سالانه ۳ تا ۵ هزار بیمار نیازمند جراحیهای اورولوژی هستند و بیماران تا پیش از این باید یک بازه زمانی ۱.۵ تا ۲ سال برای جراحیهای اورولوژی در صف انتظار میمانند.
یک فرصت جدید برای درمان انحصاری
آغاز به کار بخش اورولوژی ترمیمی در بیمارستان شهدای تجریش نقطه آغاز یک خدمت گسترده برای بیماران نیازمند در داخل و خارج از کشور است. نکتهای که مسعود مسلمیفرد، مدیر بیمارستان شهدای تجریش هم به آن اشاره میکند و به همشهری آنلاین گفت: فرصت ارزشمندی در منطقه برای ما ایجاد شده که از طریق گردشگری سلامت به بیماران خارجی هم در کشور خودمان خدمات ارائه کنیم. تصور من این است که در نیمه ۱۴۰۴ جزو بیمارستانهایی شویم که گردشگری سلامت آن در وضعیت عالی قرار بگیرد.
او همچنین به ارائه خدمات ویژه به جانبازان در این حوزه اشاره و عنوان کرد: با افتتاح این بخش و قراردادی که با بنیاد شهید و جانبازان انجام میشود، کسانی که در اثر تروماهای جنگی دچار حادثه و آسیبهای متعدد در ناحیه مجرا شده بودند، در حال حاضر در این بیمارستان درمانهای لازم را دریافت میکنند.
کاهش زمان انتظار با شرایط ویژه
دکتر فرزین سلیمانزاده، فلوشیپ اورولوژی ترمیمی هم در این رویداد جراحیهای همزمان حضور دارد و درباره این خدمات درمانی بیان کرد: اورولوژی ترمیمی مجموعهای از جراحیهایی است که عمدتا در ناحیه لگن صورت میگیرد. بخشی از جراحیها روی سیستم ادراری تحتانی صورت میگیرد که برای حفظ اختیار و کنترل ادرار است. دیگر جراحیها هم برای تنگیهایی صورت میگیرد که به دلیل صدمات، ضربه، تصادفات و سقوط از ارتفاع رخ داده و هم شیوع آن در کشور ما زیاد است و هم درمانهای آن ملاحظاتی دارد که اگر ظرافتهایش رعایت نشود، نتیجه خوبی نخواهد داشت.
او ادامه داد: اتفاق خوب در بخش جدید بیمارستان شهدای تجریش، جمع شدن کادری است که توانمندیهای این حوزه را دارد و از این پس با استانداردهای کادر و اتاق عمل اختصاصی جراحیهای اورولوژی ترمیمی را ارائه میدهد. این در حالی است که تراکم بیماران این حوزه در کشور ما بالاست و بیماران در صف انتظار میمانند. اما از این پس فضای بهتر و آمار بالاتری برای چنین جراحیهایی داریم.
سلیمانزاده در پاسخ به سوال همشهری آنلاین درباره در دسترس بودن متخصصان این حوزه با توجه به نیاز بیماران بیان کرد: در حال حاضر اوضاع نسبت به قبل بهتر شده. البته در گذشته اساتید دانشگاهی این خدمات را ارائه میکردند اما دوره رسمی و تجمیع شده در این باره ندیده بودند. در حال حاضر ۲۰ فلوشیپهای اورولوژی در کشور داریم که توزیع خوبی در سطح کشور دارند و پاسخگوی نیاز بیماران هستند، هر چند تا ایدهآل کمی فاصله داریم.