در خیابانهای شهر به تماشای تندیسها بروید
همشهری – نیلوفر ذوالفقاری: برای تماشای مجسمهها و آثار هنری حجمی، میتوانید راه موزههای متعددی مانند موزه ایرانباستان یا خانه اتحادیه را در پیش بگیرید و یا حتی سری به باغموزه مجسمه هنرهای معاصر بزنید و یا راهی بوستانها و تفرجگاهها شوید و یا اصلا چرا راه دور برویم!؟ میتوانید در بسیاری از میدانها و تقاطعهای شهری، مجسمهها و تندیسهای هنری را تماشا کنید.
نام مجسمه: سردیس شهدای ارتش
نشانی: خیابان شریعتی، مقابل ستاد مشترک ارتش جمهوری اسلامی
معرفی: شهیدعلی زارعنعمتی، شهیدابوالفضل عباسی، شهیدعلیرضا یاسینی، شهیدغلامرضا مخبری، شهیدسیدنصرالله آسیابی، شهیدرسول عبادت، شهیدجواد فکوری و شهیدعباس دوران اسامی شهدایی از ارتش جمهوری اسلامی هستند که سردیسهای یادبود آنها در محل ستاد مشترک ارتش جمهوری اسلامی نصب شدهاند. اندازه این سردیسها یکونیم برابر اندازه اصلی است. یادآوری رشادتهای شهدای ارتش، زنده نگه داشتن یاد و نام آنها و ارزش گذاشتن به مفاخر ملی، اهدافی هستند که مدیریت شهری را به نصب این سردیسها در این مسیر تشویق کرده است.
نام مجسمه: سردیسهای توران میرهادی و علیاکبر صادقی
نشانی: خیابان حجاب، ضلع شمالی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان
معرفی: پاییز امسال همزمان با هفته کودک، از سردیسهای توران میرهادی، مادر ادبیات کودک و نوجوان و علیاکبر صادقی، تصویرگر کتاب کودک در محل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان رونمایی شد. سارا تقوی، سازنده سردیس توران میرهادی و محسن ناصریان، سازنده تندیس علیاکبر صادقی هستند. این سردیسها از بتنگلاسه و فایبرگلاس ساخته شدهاند. علیاکبر صادقی، دانشآموخته هنرهای زیبا و از پیشگامان هنر نوگرای ایران و از نقاشان صاحبنام در سبک سوررئالیسم بوده است. او جزو نخستین هنرمندان کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و یکی از بنیانگذاران فیلمهای انیمیشن این مؤسسه بود. توران میرهادی هم استاد ادبیات کودک، نویسنده و کارشناس آموزش و پرورش، بنیانگذار شورای کتاب کودک و از بنیانگذاران فرهنگنامه کودکان و نوجوانان بود.
نام مجسمه: سردیسهای مشاهیر کتابخانه ملی
نشانی: بزرگراه شهیدحقانی، کتابخانه ملی
معرفی: بانی نصب سردیسها در سازمان اسناد و کتابخانه ملی، سازمان زیباسازی شهر تهران است. ۳ دوره سمپوزیوم(گردهمایی) مجسمهسازی برگزار شد که حاصل آن ساخت سردیسهای تعدادی از هنرمندان، شاعران و مشاهیر و مفاخر معاصر بود که برای نصب در محلهای فرهنگی آماده شدند. سردیسهای مشاهیر در فضای ورودی ضلع شرقی کتابخانه ملی نصب شدهاند. پرویز دوامی، سیدمحمد بلورچیان، ابوالقاسم گرجی، مهدی گلشنی، علی کاوه، رضا داوریاردکانی، مرتضی سهرابی، تقی ابتکار، بهمن یزدیصمدی، بابا مخبر، علی شریعتمداری، احسان اشراقی، مهدی بهادرینژاد، رضا نقشینه، علیرضا سپاسخواه، داریوش صفوت، یوسف ثبوتی، فتحالله مضطرزاده و کریم جوانشیر، برخی از مفاخری هستند که سردیسهای آنها در کتابخانه ملی نصب شدهاند.
نام مجسمه: مجسمههای مجموعه سعدآباد
نشانی: زعفرانیه، انتهای خیابان شهیدکمال طاهری
معرفی: در مجموعه فرهنگی تاریخی سعدآباد، در بخشهای مختلف مجسمههای گوناگونی نصب شدهاند. یکی از شناختهشدهترین مجسمههای این مجموعه، مجسمه آرش کمانگیر است که مقابل کاخموزه ملت نصب شده است. این مجسمه بیش از ۵ متر ارتفاع دارد و از جنس فایبرگلاس است. سازنده این اثر میرحسن ارژنگنژاد است. مجسمههای دیگری هم در ورودی کاخموزهها و محوطه مجموعه سعدآباد نصب شدهاند؛ ازجمله مجسمه ابوالهول در ورودی کاخ یادمان ریاستجمهوری و مجسمه شیرهای سنگی در محوطه سعدآباد.
نام مجسمه: سردیسهای شهدای دانشجو
نشانی: چهارراه ولیعصر(عج)، بوستان دانشجو
معرفی: اگر گذرتان به بوستان دانشجو بیفتد، ردیف سردیسهایی را در این بوستان میبینید که با هدف گرامیداشت نام و یاد شهدای دانشجو در این محدوده نصب شدهاند. علی حاتمی، محمود شهبازی، محسن وزوایی، سیدحسین علمالهدی، احسان قدبیگی، مهدی رجببیگی و مصطفی صدرزاده و همچنین شهیدهفائزه رحیمی، دانشجوی حادثه تروریستی، همگی شهدای دانشجویی هستند که سردیسهای آنها در بوستان دانشجو نصب شدهاند. این سردیسها روی پایههای سنگی در حاشیه مسیر پیادهرو جانمایی شدهاند و در کتیبهای که زیر هر کدام از سردیسها نصب شده، نام و اطلاعات مختصری درباره هر شهید نوشته شده است.
نام مجسمه: سردیسهای هنرمندان شهرک سینمایی
نشانی: بزرگراه شهیدلشکری، خروجی شهرک سینمایی
معرفی: سردیسهای اسطورههای هنر ایران در حوزه تئاتر، سینما و تلویزیون در شهرک سینمایی غزالی جانمایی شدهاند. سردیسهای منوچهر اسماعیلی، داریوش ارجمند، ژاله علو، عبدالله اسکندری، جمیله شیخی، داوود رشیدی و هنرمندانی دیگر در محوطه ورودی این شهرک سینمایی به همراه کتیبههای معرفی آنان نصب شدهاند. شهرک سینمایی با لوکیشنهای متنوع در زمینی به وسعت ۵۰ هکتار یکی از مهمترین مقاصد گردشگری برای دوستداران هنر در پایتخت است. سردیسهای نصب شده از هنرمندان در این شهرک، در دروازه ورودی بعد از پارکینگ مجموعه جانمایی شدهاند.