ماجرای پرستاران خارجی با دستمزدهای کم
به گزارش همشهری آنلاین، همین چند روز پیش بود که بحث حضور پزشکان افغان در ایران حاشیهساز و با واکنش در فضای مجازی همراه شد. حالا هم خبر از حضور پرستاران غیرمجاز خارجی در مراکز درمانی تهران دوباره داغ شده است.
خبری که البته اواخر سال گذشته از سوی سلمان اسحاقی، سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس هم به آن مطرح شده بود و اسحاقی گفته بود که با پدیده به کارگیری پرستار خارجی غیرمجاز در بیمارستانها مواجهیم به گونهای که بر اساس بررسیها شاهد به کارگیری ۳۰ پرستار خارجی غیرمجاز در یکی از بیمارستانهای تهران بودیم.»
اتفاقی که به نظر میرسد در پی مهاجرت گسترده پرستاران ایرانی و کمبود نیرو رقم خورده باشد. اواخر اسفند سال گذشته محمد شریفیمقدم، دبیرکل خانه پرستار در این باره به خبرآنلاین گفته بود وضع پرستاری به شدت در ایران بحرانی است و چندی پیش که برای یک بیمار به بیمارستان رفته بوده به این نتیجه رسیده که وضعیت پرستاری کشور به شدت رها شده و راهی که مسئولان پیش روی پرستاران گذاشتهاند مهاجرت، ترک شغل و تغییر شغل است.
او درباره بکارگیری نیروی های خارجی پرستاری هم تاکید کرده بود: به ضرس قاطع به شما میگویم که هیچ پرستار خارجی با شرایط حقوقی فعلی پرستاران ایرانی که حتی در شرایط فعلی به ۲۰۰ دلار هم نمیرسد به ایران نمیآید و چنین امکانی در حد محال است؛ مگر اتباع افغانستانی که در ایران پرستاری خواندهاند که البته آنها هم در ایران نمیمانند و بعد از پایان تحصیلات خود از ایران میروند. پرستاران افغانستانی تحصیلکرده در ایران هم ترجیح میدهند به کشورهایی مثل کانادا بروند و به جای کمتر از ۲۰۰ دلار حقوق، ۶۰۰۰ هزار دلار حقوق بگیرند.» البته به گفته این فعال حضور پرستاری،
حالا پس از گذشت نزدیک به یک ماه از چنین هشدارهایی احمد نجاتیان، رئیس سازمان نظام پرستاری کشور درباره فعالیت پرستاران خارجی غیرمجاز در بیمارستانهای تهران به ایلنا گفته آمار بیشتر از ۳۰ پرستاری است که پیشتر اعلام شده است. با پدیده مهاجرت پرستاران به خارج مواجهیم که ما را با کمبود پرستار در کشور مواجه کرده است. از طرف دیگر پرستاران خارجی در کشور عمدتاً پرستاران افغانستانی هستند که اکثرا در ایران متولد شده و در دانشگاههای ایران تحصیل کردهاند.
به گفته نجاتیان طبق قانون این پرستاران حق کار در ایران را ندارند و بر اساس قوانین کار اتباع خارجی، حتماً باید مجوزی را از وزارت کار بر اساس یک فرایندی بگیرند تا بتوانند در ایران مشغول به کار شوند. در واقع طبق قانون آنها در این فرآیند باید درخواست بدهند، وزارت بهداشت و وزارت کار تأیید کنند و سپس به عنوان پرستار در بیمارستانها با مدت مشخص کار کنند.
این مسئول همچنین از بکارگیری این نیروهای به شکل غیرقانونی هم انتقاد و عنوان کرده عدم انجام این فرایند باعث شده که برخی کارفرماها به صورت غیرقانونی از این پرستاران خارجی استفاده کنند. استفاده غیرقانونی و غیرمجوزدار از این پرستاران باعث شده که حق و حقوق آنها به خوبی پرداخت نشود. همچنین از لحاظ بیمه مسئولیت دچار مشکل میشوند، یعنی اگر به مشکلی بخورند، بیمه مسئولیت خدماتشان را پوشش نمیدهد.