بیم و امید زائران حج؛ استطاعت جسمانی کلید سفر به خانه خدا
خبرگزاری مهر، گروه جامعه؛ کمیسیون پزشکی کشوری برای بررسی استطاعت زائران حج در مرکز پزشکی حج و زیارت جمعیت هلال احمر برگزار شد. بسیاری از متقاضیان سفر حج که در کمیسیونهای استانی مورد تأیید قرار نگرفتهبودند، از شهرهای مختلف به تهران آمده بودند تا با معاینه مجدد پزشکان جمعیت هلال احمر تأییدی دریافت کنند و بتوانند عازم سفر حج بشوند.
نگرانی را میشد از چهره بسیاری از آنان تشخیص داد. اکثر افراد مسن و بیمار بوده و از ساعات ابتدایی رو در محل ساختمان حج و زیارت هلال احمر حضور پیدا کرده بودند. بعضی از آنان کلافه و سردرگم این سمت و آن سمت میرفتند و فرزندانشان سعی بر آرام کردن آنها داشتند. بعضی هم با نگرانی یا در صف معاینه پزشک نشسته بودند و یا چشم به دهان دکتر دوخته بودند که مجوز حضورشان در سفر به خانه خدا را برایشان صادر کند.
زائران حج داروهای خود را برای مصرف ۴۵ روز به همراه داشته باشند
طاهر درودی معاون مرکز پزشکی حج و زیارت جمعیت هلال احمر در خصوص افرادی که نمیتوانند در سفر حج شرکت کنند گفت: بیماران سرطانی، بیماران مزمن و بیمارانی که توانایی انجام فعالیتهای خود را ندارند، بیماریهای قلبی پیشرفته که قادر به انجام فعالیتهای سنگین حج نیستند، یا بعضی موارد که منع مطلق اعزام نیستند و موقتی هستند مثل خانمهای باردار اعزام نمیشوند. قاعدتاً خانمهای باردار مجوز سفر ندارند ولی سال بعد در شرایط عادی منع سفرشان برطرف شده برای سفر مشکلی نخواهند داشت.
وی در خصوص داروهایی که زائران میتوانند با خود حمل کنند توضیح داد: عمده زائرین ما زائرین میانسال یا کهنسال هستند که به حج مشرف میشوند و به طور معمول حداقل یک، دو یا چند قلم داروی بیماریهای مزمن مصرف میکنند. تاکید ما این است که حتماً داروهای مصرفی خود را به اندازه مصرف حدود ۴۵ روز همراه داشته باشند. هیچ منعی برای داشتن داروها نیست و هیچ ایرادی نه در فرودگاه ایران و نه در فرودگاههای سعودی برای ورود داروی همراه زائر به اندازه مصرف سرانه خود، وجود ندارد. صرفاً ۸ قلم دارو که داروهای مخدر هست ممنوعیت سفر دارد.
معاون مرکز پزشکی حج و زیارت جمعیت هلال احمر در پایان خاطرنشان کرد: زائرین محترم داروها را از جعبه دارو خارج نکنند و حتماً دارو را با جعبه خاص خود همراه بیاورند. چون برخی افراد همه داروها را در یک ظرف خاص میریزند و این ممکن است در فرودگاه آنها را دچار مشکل کند. در غیر این صورت هیچ معنی برای همراه داشتن دارو ندارند.
با معاون مرکز پزشکی حج و زیارت جمعیت هلال احمر گفتگو میکردم که خانمی جلو آمد و گفت که در معاینه اولیه در خصوص عدم تأیید سلامت او برای حج چیزی به او نگفته بودند. از قم آمده بود و دیابت داشت دکتر برای او آزمایش مجدد نوشته بود. موضوع را با دکتر مقدم نماینده کمیسیون پزشکی حج و زیارت هلال احمر استان قم مطرح کردیم. وی در این خصوص برای او توضیح داد که اگر قند سه ماهه زائر بالای ۸.۵ باشد استطاعت جسمی او رد خواهد شد و پزشک با اطلاع از اینکه او اعتراض خواهد کرد، این خانم را جهت شرکت در کمیسیون پزشکی کشوری به تهران معرفی کرده است.
مقدم در ادامه بیان کرد: در صورت تشخیص پزشک با توجه به نتایج آزمایش مجدد ممکن است با رعایت برخی نکات امکان بهرهمندی او از این سفر معنوی فراهم شود. در واقع کمیسیون کشوری شانس مجددی برای حضور این خانم در حج بود.
۱۸ سال انتظار برای سفر به خانه محبوب
کنار خانمی نشستم که به تنهایی در آن سالن به انتظار رسیدن نوبتش نشسته بود. اهل تهران بود و از ۸ صبح به آن مکان آمده بود. میگفت قند دارد و مدتها دارو مصرف میکرده است و به تازگی دکتر برایش انسولین تجویز کرده بود. نگرانی در چهرهاش موج میزد. میگفت از ۱۸ سال پیش به همراه همسرش برای این سفر ثبت نام کرده است و حالا همسرش از دنیا رفته بود.
گویا دخترش قرار بود نایب پدر در سفر حج باشد اما اگر مادر تأیید نمیشد دختر هم نمیتوانست برود. اینها را گفت و آرام اشکهایش را با گوشه چادرش پاک کرد.
زن و شوهری کنار هم نشسته بودند. خانم تأیید شده بود و آقا در انتظار نظر نهایی پزشک بود. از پیرمرد پرسیدم: پدر جان بیماری شما چیست؟ هم دیابت داشت و هم ناراحتی قلبی. زود گفت: خیلی سال پیش آنژیو قلب انجام دادم امروز حالم خوب است. ۷۰ سال را رد کرده بود. و میگفت بیش از ۱۸ سال است انتظار میکشند که با هم به این سفر بروند. گفتم: فکر میکنید با وجود این بیماریها، از پس انجام اعمال حج برمیآیید؟ خیلی جدی جواب داد: معلوم است که میتوانم همین حالا روزانه چند ساعت پیاده روی میکنم و حالم کاملاً خوب است. روحیه خوبی داشت و عشق به حضور در سفر حج، انگیزه تحمل سختیهای آن را برایش دو چندان کرده بود.
نتایج کمیسیونهای پزشکی به مسئولین کاروان اطلاع داده میشود
دکتر جنیدی متخصص بیماریهای عضلانی و اسکلتی در خصوص بیماران داری مشکلات حرکتی گفت: بیشتر مشکلاتی که همکاران ما معاینه کردند؛ اختلالات حرکتی شامل مشکلات روماتیسمی و آرتروز هست که زائر توانایی حرکات و امکان انجام اعمال را ندارد و ما با توجه به آزمایشاتی که انجام میدهیم شرایط استطاعت را برایشان در نظر میگیریم. همچنین برای افرادی که تأیید میشوند قبل از سفر برخی درمانهای موقت و حرکتهای اصلاحی زیر نظر پزشک تجویز میکنیم. و در حین سفر نیز توصیههایی مانند نوشیدن آب کمتر در هوای گرم بیرون رفتن و غیره را تشریح میکنیم که مشکلات کمتری داشته باشند و سفر خود را با سلامت به پایان برسانند.
دکتر فضلی متخصص داخلی در رابطه با این کمیسیون اظهار داشت: زائرین از سراسر کشور در معایناتی که به نتیجه آن اعتراض داشتند؛ به اینجا مراجعه میکنند و توسط متخصصین مجدد معاینه میشوند و تأیید پزشک به کاروانها داده میشود. بیشتر افرادی که در این کمیسیون مورد معاینه قرار میگیرند دارای بیماری قلبی و دیابت هستند و برخی نیز به دلیل بیماریهایی مانند آلزایمر توسط روانپزشک معاینه شده و در صورت تأیید پزشک میتوانند در این سفر حضور پیدا کنند.
شرایط ممنوعه برای متقاضیان اعزام به حج اعلام شد
سید علی مرعشی رئیس مرکز پزشکی حج و زیارت جمعیت هلال احمر نیز شرایط ممنوعه برای متقاضیان اعزام به حج را اعلام کرد.
وی در این خصوص گفت: از مجموع ۴۴۰ زائری که توسط پزشکان معاینه، رد استطاعت جسمیشده بودند، ۳۸۸ نفر در کمیسیونهای استانی نیز رد شدند و وضعیت جسمانی بقیه زائران برای سفر حج تأیید شده است. این ۳۸۸ نفر توسط گروههای پزشکی متخصص شامل متخصص داخلی، قلب، ارتوپدی و روانپزشکی در کمیسیون تخصصی کشوری مورد معاینه قرار میگیرند و در صورتی که نظر کمیسیون استانی توسط این کمیسیون نیز تأیید شود، این زائران از سفر حج امسال معاف خواهند بود. اما اگر وضعیت جسمانی آنها برای سفر حج مناسب تشخیص داده شود، میتوانند در مراسم حج امسال شرکت کنند.
مرعشی تاکید کرد: امسال علاوه بر بیماریهای خاصی که در سالهای قبل نیز مانع از سفر حج بوده است، بیماران دیالیزی نیز به این لیست اضافه شدهاند. بنابراین، افرادی که سرطان فعال دارند، به بیماریهای اعصاب و روان پیشرفته، بیماری قلبی پیشرفته، سیروز کبدی مبتلا هستند و همچنین خانمهای باردار طبق اعلام دولت سعودی، مجاز به شرکت در مراسم حج امسال نخواهند بود.