اخبار اجتماعی > بهداشت و درمان

این قارچ را حتی با احتیاط هم نخورید | به جای زنجبیل، پودر آجر می‌فروشند!


همشهری‌آنلاین – پروانه بندپی: خیلی از افراد برای کنترل یا درمان بیماری‌های خود سراغ مصرف داروهای گیاهی می‌روند، اما چون اغلب خودسرانه این کار را می‌کنند یا از افرادی کمک می‌گیرند که در طب سنتی دانش و تخصصی ندارند، نه تنها بیماری‌شان درمان نمی‌شود، بلکه دچار عوارضِ ناشی از مصرف این داروها می‌شوند.

خیلی‌ها برای کنترل دیابت، فشار خون بالا و حتی درمان انواع سرطان، درمان‌های رایج را کنار می‌گذارند و روی مصرف داروهای گیاهی تمرکز می‌کنند. موضوعی که می‌تواند به قیمت مرگ یا آسیب دیدن اعضای حیاتی بیمار تمام شود. یکی از گیاهان دارویی که مدتی است بین عده‌ای از ایرانی‌ها طرفدار پیدا کرده، “قارچ گانودرما” است که بومی کشورهای شرق آسیا است و گفته می‌شود از هزاران سال قبل برای درمان انواع بیماری‌ها مثل دیابت، کاهش چربی خون، آسم و … کاربرد داشته است. این قارچ در سایت‌های معروف و معتبر کشور هم به فروش می‌رسد. آن هم با قیمت‌های گزاف.

حتی دارچین هم عوارض می‌دهد

درحالی‌که بسیاری از بیماران مبتلا به دیابت، گانودرما و سایر داروهای گیاهی را جایگزین انسولین یا داروهای دیابت خود می‌کنند، اما هم متخصصان غدد و هم بسیاری از متخصصان طب سنتی، اثربخشی آن در درمان دیابت را رد می‌کنند و معتقدند که برای خاصیت درمانی این گیاه هنوز شواهد کافی وجود ندارد و مطالعات کافی انجام نشده است و مصرف خودسرانه آن می‌تواند به کلیه‌ها، چشم‌ها و قلب آسیب جدی بزند.

این قارچ را حتی با احتیاط هم نخورید | به جای زنجبیل، پودر آجر می‌فروشند!دکتر محمدعلی زارعیان، پزشک و متخصص طب سنتی در این رابطه به همشهری‌آنلاین می‌گوید: موضوع این است که اثربخشی یک دارو – حتی داروی گیاهی – تنها با انجام مطالعات علمی ممکن و میسر است. درحالی‌که مطالعات انجام‌شده روی داروهای گیاهیِ مربوط به کنترل قند خون در مقایسه با داروهای شیمیایی کمتر است و شواهد کافی و قوی درباره آنها وجود ندارد. البته روی تعدادی از داروها مثل شنبلیله مطالعات زیادی انجام شده و اثربخشی آن هم خیلی وقت است که ثابت شده است. اما این درباره همه داروهای گیاهی مثل گانودرما صدق نمی‌کند. درضمن اثربخشی یک دارو فقط یک بُعد آن است. در خیلی از موارد، دارو اثربخشی دارد اما همراه با عوارض هم است.

دکتر زارعیان در این زمینه بیشتر توضیح می‌دهد و می‌گوید: خیلی از خوراکی‌ها می‌توانند قند خون را پایین بیاورند. مثل دارچین. اما همین دارچین حاوی ماده‌ای به نام سینامالدهید (Cinnamaldehyde) است که سمیت کبدی و به خصوص کلیوی دارد. شما می‌توانید با دارچین، قند خون بیمار را کنترل کنید اما درنهایت کلیه‌هایش به جای این که طی ۵ سال به نارسایی برسند، در ۲ سال دچار نارسایی می‌شوند.

او تاکید می‌کند: خیلی از اوقات هم داروی گیاهی اصلا قند خون بیمار را پایین نمی‌آورد و فقط ظاهرا حالش را بهتر می‌کند. چون معمولا فقط اثر دارونمای خوبی دارد. دلیلش هم این است که بیمار با کنار گذاشتن داروهای شیمیایی، حس خوبی دارد و استرسش هم از این جهت کمتر می‌شود.

داخل زنجبیل، پودر آجر می‌ریزند!

خیلی‌ها نمی‌دانند که بیماری‌ای مثل دیابت، محصول سبک زندگی ناسالم و نادرست است و با اصلاح سبک زندگی، دیابت‌شان هم کنترل خواهد شد. این را دکتر زارعیان می‌گوید و ادامه می‌دهد: موضوع این است که افراد قبل از اینکه سراغ گانودرما یا هر داروی گیاهی دیگری بروند، باید با یک سری اصلاحات ساده در سبک زندگی، قند خون خود را کنترل کنند. ما هیچ دارویی – چه گیاهی و چه شیمیایی – نداریم که به اندازه ورزش در کنترل قند خون موثر باشد.

این متخصص طب سنتی می‌گوید: خیلی اوقات بیمار با یک تغییر کوچک در سبک زندگی خود می‌تواند به اندازه دارو، قند خون خود را پایین بیاورد. اما رها می‌کند و به ترکیباتی مثل گانودرما و سایر گیاهان دارویی می‌چسبد. درضمن گانودرما بومیِ ایران نیست و مشکلی که ما با عمده این ترکیبات غیربومی داریم، این است که تقلبی هستند. فرضا بپذیریم که گانودرما در درمان خیلی از بیماری‌ها ازجمله دیابت موثر است، اما از کجا بفهمیم پودری که بسته‌بندی و وارد کشور شده، گانودرمای خالص است؟

او می‌گوید: شما فکر کنید زنجبیل که بومی ایران است، در خیلی از موارد خالص نیست. ما گاهی که پودر این گیاه را آنالیز می‌کنیم، می‌بینیم از ۲۵ کیلو زنجبیل، ۱ کیلوی آن فقط پودر آجر است! در این حد تقلب می‌کنند. حالا آن فردی که گانودرما را با آن قیمت کلان وارد می‌کند، آیا آن قدر منصف است که آن را بدون دستکاری بسته‌بندی کند و بفروشد؟

زارعیان می‌گوید: البته خیلی وقت‌ها گانودرما و سایر داروها از مبدأ تقلبی هستند و ربطی به واردکننده ندارد. در مواردی هم دارو در مسیر تقلبی می‌شود. بعضی از داروهای گیاهی هم عصاره‌کشی می‌شوند و بعد تفاله‌هایشان دوباره به کشورهای دیگر فروخته می‌شود. شما می‌توانید گانودرما را از سایت‌های معتبر کشور هم تهیه کنید اما با چه اعتمادی؟ از کجا می‌دانید واقعا پودر گانودرما است؟

بیشتر بخوانید؛

  • بازی با جان بیماران سرطانی با پکیج درمان سنتی

  • آیا بیماری‌ای به نام غمباد داریم؟

  • ۶ توصیه کلیدی برای داشتن مغز سالم

یا کور می‌شوید، یا کلیه‌ها را از دست می‌دهید

این متخصص طب سنتی در پاسخ به این سوال که آیا گانودرما در کاهش قند خون هیچ تاثیری ندارد، می‌گوید: گانودرما هم مثل هر گیاه دیگری چون فیبر دارد، جذب قند خون را پایین می‌آورد. اما با چه دوزی؟ در چه مدت مصرف شود؟ چه عوارضی دارد؟ خیلی‌ها در تبلیغات سلامتیِ خود می‌گویند بیمار هر کاری می‌خواهد بکند اما فقط گانودرما بخورد. اصلا دیابت چنین بیماری‌ای نیست و هیچ فرد دیابتی‌ای صرفا با داروی گیاهی کنترل نمی‌شود. حتا با بهترین داروها. نه در منابع طب سنتی چنین چیزی گفته شده و نه در منابع طب رایج. چنین بیماری قطعا به سمت بروز عوارض می‌رود؛ یا کور می‌شود، یا کلیه‌هایش را از دست می‌دهد یا قلبش آسیب می‌بیند.

زارعیان می‌گوید: بنابراین کسی که ادعا می‌کند تنها با دارو دیابت بیمار را می‌تواند کنترل کند، دروغ محض است. در یک مدت کوتاه جواب می‌دهد اما از یک جا به بعد، وقتی بدن بیمار به آن دارو عادت کرد، دیگر پاسخ نمی‌دهد. خصوصا که داروهای غیرشیمیایی بیمه نیستند و بعضی از آنها قیمت بالایی دارند و بیمار برای آن که زیاد هزینه نکند، گاهی آن را کمتر می‌خورد و این خودش عوارض می‌دهد.

این پزشک تاکید می‌کند: پس بهترین راه برای کنترل دیابت قبل از گرایش به هر دارویی باید حتما سبک زندگی بیمار درست شود. سبک زندگی درست هم رژیم غذایی مناسب، نوشیدن آب کافی و ورزش منظم است. رژیم غذایی درست هم به این معنی نیست که فرد دیابتی چیزی نخورد و مدام پرهیز کند. مثلا می‌تواند به جای ۳ وعده غذا ۵ وعده غذای سبک بخورد. به این ترتیب با همان داروهای معمول خودش یا داروهای گیاهیِ موجود در بازار کشور خودمان قندش کنترل می‌شود. مثلا با همین شنبلیله و خرفه و سیاه‌دانه و … . ما بیمار داریم که هیچ دارویی مصرف نمی‌کند و فقط با اصلاح سبک زندگی ۲۰ سال است که در مرحله پیش‌دیابت مانده است. در حالی که خیلی‌ها با سبک زنگی نامناسب، دیابتی‌ شده‌اند.

بیمار دیابتی را فریب ندهید

این متخصص طب سنتی تاکید می‌کند: بیمار را نباید فریب داد. نباید به او گفت هر کاری دلت خواست بکن اما این داروی گیاهی را هم کنارش مصرف کن. ما مریض دیابتی داریم که چون شنیده که در روایات طب سنتی آمده که مصرف روزانه ۳ عدد یا ۷ عدد خرما همه بیماری‌ها را درمان می‌کند، مصرف داروهای خود را قطع کرده است. بعضی‌ها داروهای خود را کنار می گذارند و خرما و گانودرما و … می‌خورند! نمی‌شود که هر چیزی را که شنیدیم، خودسرانه انجام دهیم.

دکتر زارعیان می‌گوید: باید بدانید که دیابت، بیماری سبک زندگی است و افزایش قند خون، پاسخی به اشتباهات سبک زندگی ناسالم است. افزایش قند خون، آلارم بدن است. بدن می‌گوید من نمی‌توانم این قندها را به مصرف برسانم. برو سبک زندگیت را درست کن تا من بتوانم قندهای اضافه را مصرف کنم. خود بدن می‌تواند قند را مصرف کند. نیازی به مصرف دارو نیست. پس چرا باید برویم سراغ داروهایی که حساسیت بدن به انسولین را افزایش می‌دهند؟ آن هم داروهایی که نمی‌شناسیم.



منبع:همشهری آنلاین

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا