این افراد جان شما را به خطر می اندازند
همشهریآنلاین – پروانه بندپی: شاید فکر کنید دود سیگار فقط به افراد سیگاری آسیب میزند اما واقعیت این است که یکهشتم افرادی که سالانه به دلیل استنشاق دود سیگار میمیرند، اصلا سیگاری نیستند.
آمارها میگویند که سالانه ۸.۵ میلیون نفر در جهان به دلیل مصرف دخانیات ازجمله سیگار جان خود را از دست میدهند که از این تعداد حدود ۱.۵ میلیون نفر افرادی هستند که در معرض مواجهه با دود ناشی از مصرف دیگران قرار دارند. به این دود، دود دست دوم میگویند.
دودی که فرد سیگاری بعد از استنشاق آن را بازدم میکند، “دود اصلی” است. به دود واردشده به محیط بعد از استنشاق دخانیات، “دود دست دوم” و به دود رسوب پیداکرده بر روی سطوح مثل مبل و تخت و … “دود دست سوم” میگویند. برخلاف آنچه که عموم تصور میکنند، اتفاقا دود دست دوم و دود دست سوم سیگار، خطرات جدی و عارضههای ناخوشایندی برای افرادِ دور و اطراف فرد سیگاری دارد. به خصوص کودکان.
۲۵۰ ماده سمی در سیگار هست
دود سیگار حاوی ۴ تا ۷ هزار نوع ماده شیمیاییِ شناختهشده است که از این تعداد ۲۵۰ ماده سمی و بیش از ۷۰ ماده سرطانزا هستند. اگر افراد سیگاری بدانند که دود سیگارشان چه آسیبهایی میتواند برای اطرافیان مخصوصا کودکان که هنوز ریهشان تکامل پیدا نکرده، داشته باشد، هرگز در حضور دیگران یا در اتاق مسقف سیگار نمیکشند. افراد غیرسیگاری هم اگر بدانند که قرار گرفتن در معرض دود سیگار چه آسیبها و عوارضی برای آنها دارد، موقع سیگار کشیدنِ افراد سیگاری حتما از آنها فاصله خواهند گرفت.
مصرف دخانیات یا مواجهه با دود دست دوم و دست سوم آن باعث بروز مشکلات تنفسی، تضعیف عملکرد ریه، بروز بیماریهای قلبی و …. میشود. این دود برخی مشکلات دیگر مثل سرطانهای دستگاه تنفس، مشکلات بارداری، سندروم مرگ ناگهانی نوزاد و حتی آب مروارید را نیز به همراه دارد.
دکتر محمدرضا زاهدپور انارکی، فوق تخصص ریه در گفتگو با همشهریآنلاین درباره آسیبهای دود دست دوم سیگار توضیح میدهد: عوارض دود سیگار برای غیر سیگاریها بیشتر از عوارض آن برای خود سیگاریها نیست، اما در افرادی که سیگاری ناخواسته هستند؛ یعنی به طور مداوم در معرض دود دیگران در محیط کار، اماکن عمومی، خانه و … هستند، تشدید بیماریهای حساسیتی و ابتلا به سرطانهای ریه بیش از افرادی است که این تماسها را ندارند.
دکتر انارکی ادامه میدهد: به افراد سیگاریِ ناخواسته اصطلاحا میگویند Passive Smoker؛ یعنی افرادی که سیگاری نیستند اما در معرض دود سیگار اطرافیان قرار میگیرند و این در معرض قرار گرفتن آسیبهای خودش را دارد.
از تشدید آلرژی تا ابتلا به سرطان
متخصصان میگویند این طور نیست که آسیب دود سیگار برای غیر سیگاریها بیشتر از خود سیگاریها باشد. چراکه سیگاریها روزانه و در چندین نوبت در معرض دود سیگار خود قرار میگیرند اما افراد غیر سیگاری کمتر در معرض این دود هستند. درواقع آسیبهایی که خود افراد سیگاری از دود میبینند به دلیل دود مستقیمی که استنشاق میکنند، به مراتب شدیدتر و گستردهتر است، اما عوارض دود سیگار برای افراد غیر سیگاری هم جدی و قابل توجه است.
انارکی در این رابطه میگوید: این طور نیست که خود افراد سیگاری مثلا به سرطان ریه مبتلا نشوند. افرادی که طولانیمدت سیگاری هستند و روزانه هم تعداد بالایی سیگار میکشند، در معرض ابتلا به این بیماری هستند. افراد Passive Smoker هم در معرض ابتلا هستند اما به مراتب کمتر.
بیشتر بخوانید؛
-
۷ بیماری بیخ گوش کودکانِ دارای والدین سیگاری
-
بچه مدرسه ای ها هم سیگاری شدهاند
این فوق تخصص ریه اضافه میکند: به هر حال دود سیگار یک آلاینده است و بیش از ۴ هزار ماده شیمیایی در خود دارد که این مواد شیمیایی حاوی بیش از ۱۵۰ ماده سرطانزا هستند و شما اگر داخل منزل سیگار بکشید، تمام افراد خانواده به خصوص کودکان را در معرض سرطانها و همچنین عفونتهای مکرر ریوی، ویروسی، آلرژی، بیماریهای قلبی و … قرار میدهید.
به تاکید این متخصص افراد اگر موقع سیگار کشیدن در خانه، پنجره را باز بگذارید، خطر انتشار سموم کمتر میشود اما اطرافیان را در معرض آلایندههای بیرون از خانه قرار میدهید و این هم خودش یک خطر است.
عوارض دود سیگار برای این افراد آنی است
اما برای چه مدت در معرض دود سیگار افراد سیگاری باشیم، آسیب میبینیم؟ این فوق تخصص ریه در این باره توضیح میدهد: نمیشود برایش بازه زمانی تعیین کرد اما برای افرادی که مثلا سابقه و زمینه آلرژی دارند، عوارض دود سیگار آنی است. در افرادی که مشکلی ندارند، ممکن است زمانبر باشد. مثلا در خود سیگاریها عوارض دود و سیگار بعد از سالیان عارض میشود و حتما آنی نیست. اما کودکان در همان کودکی عوارضش را میبینند. چون ریه کودکان در حال رشد است و دود سیگار، آنها را دستکم مستعد ابتلا به عفونتهای تنفسی، ویروسی و آسم میکند.