اجتماعی > سبک زندگی

افزایش همسبتگی اجتماعی؛ طی کردن یک مسیر با چهار مولفه



سیدحسن موسوی چلک در گفت‌وگو با ایسنا، با اشاره به موضوع همبستگی اجتماعی، اظهار کرد: اهداف یا ارزش‌های اجتماعی مشترکی که موجب افزایش عدالت اجتماعی در جامعه می‌شود تا مردم احساس عضویت در جامعه را داشته باشند و نسبت به فرصت‌ها و تهدیدها احساس مسئولیت‌ کنند، همبستگی اجتماعی نامیده می‌شود. مولفه‌های مختلفی در افزایش همبستگی اجتماعی تاثیرگذار است که بخشی معطوف به باورهای معنوی، بخشی معطوف به ارزش‌ها و هنجارهای جامعه و برخی معطوف به عدالت‌خواهی اجتماعی است. اما چگونه می‌توان همبستگی اجتماعی در جامعه را افزایش داد؟.

رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران با تاکید بر اینکه فعالیت حقوق همه شهروندان در جامعه می‌تواند از مولفه‌های کمک‌کننده افزایش همبستگی در جامعه شود، معتقد است: زمانی می‌توان همبستگی اجتماعی را افزایش داد که شاهد توسعه چند وجهی از جمله «عادلانه»، «همه‌جانبه»، «موزون» و مبتنی بر «زیست‌بوم» و «تدریجی» باشیم. طی یک‌ شب نمی‌توان مسیر دستیابی به وضعیت عادلانه را طی کرد، بلکه به تدریج باید این اتفاق رخ دهد. 

موسوی چلک ادامه داد: در جامعه‌ای با چنین ویژگی که هم اخلاق و هم تنوع اجتماعی اقوام‌، گروه‌ها و قشرها را بپذیرد و هم به آنها احترام بگذارد، می‌توان مشارکت بیشتر مردم را مشاهده کرد. در غیر این صورت، مردم ممکن است در مقابل هر فشاری از مسیر اصلی خارج شوند و اتحاد میان اقوام در شهروندان مختلف، چه در سطوح داخلی و چه در سطوح بین‌المللی محقق نخواهد شد.

وی تصریح کرد: باید همه شهروندان را با تفاوت‌هایی که دارند بپذیریم و به دنبال ایجاد گسستگی میان اقوام و نژادها نباشیم. طبیعتاً در چنین شرایطی که مردم حس بودن در جامعه را در کنار مردم داشته باشند، افراد قانون‌مدارتر، مشارکت‌پذیرتر و منضبط‌تر می‌شوند و با رعایت اخلاق، فرصت‌های برابر را برای ادغام همه گروه‌ها ایجاد می‌کنند. در چنین شرایطی، حاکمیت نیز پشتوانه خوب مردمی را در جامعه تجربه می‌کند و می‌تواند برای انجام وظایف خود با پشتوانه خوب مردمی، مسئولیت‌های خود در جامعه را بهتر انجام دهد و به وجوه مختلف توسعه توجه کند.

رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران با تاکید بر اینکه در شروع انقلاب اسلامی، همبستگی میان مردم بسیار بالا بود گفت: اما به مرور زمان و بررسی گزارش «داده‌های ارزش‌ها و نگرش‌های ایرانیان» نشان می‌دهد که بخشی از همبستگی اجتماعی به دنبال عملکرد مدیران، نوع سیاست‌گذاری‌ها، فاصله بین طبقات و قشرهای جامعه و احساس نابرابری میان مردم و … کمرنگ‌ شده است. با تمام این تفاسیر اما، باتوجه به ویژگی‌های مردم ایران، همچنان امید برای افزایش همبستگی اجتماعی میان مردم وجود دارد.

وی معتقد است که برای افزایش همسبتگی اجتماعی باید متناسب با زیست‌بوم، عادلانه، همه‌جانبه و موزون برنامه‌ریزی کرد و تنها راه، طی کردن این مسیر است. در این شرایط افزایش عدالت در ابعاد مختلف می‌تواند کمک کند تا مردم اعتماد بیشتری کنند و احساس بهتری داشته باشند.

انتهای پیام



منبع:ایسنا

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا