اختصاص مدرسه در ۷۶۰ محله به سالمندان
به گزارش خبرنگار خبرگزاری مهر، حسامالدین علامه دبیر کارگروه سالمندی معاونت فرهنگی و اجتماعی معاون اول ریاستجمهوری در مورد زنانه شدن جمعیت سالمندی در ایران بیان داشت: در فرایند سیاستگذاری بومی ایران، سیاستهای کلان توسط مجمع تشخیص مصلحت نظام تدوین و به امضای مقام معظم رهبری ابلاغ میشود. اما این روند در حوزه سالمندی وجود ندارد.
وی افزود: امروز ۱۱/۵ درصد از جمعیت کشور سالمند است و قطعاً به بالای ۳۰ درصد نیز خواهد رسید و در دهه ۱۴۳۰ با ۴۰ میلیون سالمند مواجه خواهیم شد؛ بنابراین باید برای یک پدیده نوظهور سالمندی جمعیت قوانین منسجمی داشته باشد. اولین آن از طریق ابلاغ رهبری است و سپس از جانب دولت باید یک لایحه جامع به مجلس پیشنهاد شود تا قانون جامعی برای حمایت از حقوق سالمندان داشته باشیم. در چنین شرایطی دستگاههای اجرایی و سازمان برنامه بودجه نسبت به وظایف خود در این حوزه مکلف میشوند.
علامه با اشاره به ساختار حکمرانی کشور ایران خاطرنشان کرد: ساختار دولتی باید نقش هماهنگی و تنظیمگری خود را ایفا کنند و تا زمانی که این چیدمان انجام نشود امکان پیشبرد هیچ برنامهای وجود نخواهد داشت.
حقوق سالمندان بسیار پایین است و حداقل حقوق یک بازنشسته تنها جوابگوی ۲۵ تا ۳۳ درصد سبد معیشتی یک سالمند است. در دوره سالمندی به دلیل افزایش هزینههای سلامت و مراقبت و خرید و باتوجهبه کاهش قدرت، مشکلات زیادی برای سالمندان ایجاد میشود. این در حالی است که ۲۰ درصد بازنشستگان، یارانه مختصری از کمیته امداد و بهزیستی دریافت میکنند و ۳۰ درصد از سالمندان مستمری سالمندی دریافت نمیکنند. درصد بسیار کمی از سالمندان دهک ۱۰ هستند و وضعیت خوبی دارند.
وی افزود: باید هم مستمری سالمندان و هم یارانه حمایتی و حقوق بازنشستگان موردتوجه قرار گرفته و متناسب با تورم افزایش یابد. مجلس باید برای ایجاد توسعه پایدار کمک کند تا تورم ناشی از تحریمها به حداقل برسد. در کشورهای توسعهیافته بیشتر خدمات به سالمندان مبتنی بر بیمه است و از محل مالیات یا بیمههای خصوصی خدمات مراقبتی به آنها داده میشود. اما این روند جوابگو نبوده و از بانک زمان و نظام مسئولیتپذیری اجتماعی ایجاد شده تا خدمات بهتری ارائه شود. اما در کشورهای شرق آسیا در تمام مؤلفهها ظرف کمتر از ۲ سال تا ۹۰ درصد رشد ایجاد شده است.
به گفته وی رئیس جدید سازمان بهزیستی اولویت اول سازمان را سالمند جامعه قرار داده و طرح بهزیست محله را در دستور کار قرار داده است. در این طرح آموزشوپرورش و سایر نهادها برای ارتقای سواد و غربالگری به میدان خواهند آمد و این امر در شرایط حاضر و باتوجهبه کمبود بودجه بهترین اقدام است و سالمندی یک موضوع بینبخشی است و آحاد جامعه، خانوادهها، تشکلهای مردمنهاد و دولت و شهرداری باید به میدان بیایند.
دبیر کارگروه سالمندی معاونت فرهنگی و اجتماعی معاون اول ریاستجمهوری در مصاحبه با رادیو گفتوگو تصریح کرد: همه سالمندان باید در کشور عزت داشت باشند و نباید آنها را با موضوعات فرهنگی، سیاسی و اجتماعی در نظر گرفت. بهزیستی در نظر دارد در ۷۶۰ محله یک مدرسه را در اختیار سالمندان قرار دهد تا نیازمندهای سالمندان آموزش داده شود. مهارت یاد میگیرند تا بتوانند محله خود را ارتقا دهند.