آیا نگران ویروس جدید چین باشیم؟
به گزارش همشهری آنلاین، دکتر سید رضا بنی هاشمی، مدیر تحقیق و توسعه موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی و فن آور واکسن رازی کووپارس درباره ویروس متاپنومونی انسانی (HMPV) که به تازگی در چین شایع و نگرانی را به وجود آورده است، گفت: این ویروس یکی از عوامل مهم عفونتهای تنفسی است که اولین بار در سال ۲۰۰۱ در هلند شناسایی شد. این ویروس با ساختاری کروی و RNA ویروسی، عمدتاً دستگاه تنفسی را درگیر میکند و میتواند باعث عفونتهای خفیف تا شدید شود.
اوتاکید کرد: علائم بالینی HMPV شامل تب، سرفه، خرخر، تنگی نفس، و در موارد شدیدتر، پنومونی است. در بسیاری از موارد، علائم این ویروس مشابه سرماخوردگی است و میتواند با عوارض جدیتر همراه شود. این ویروس میتواند به ویژه برای کودکان، سالمندان و افراد با سیستم ایمنی ضعیف خطرناک باشد.
ایمونولوژیست و واکسینولوژیست موسسه رازی، با بیان این که سیستم ایمنی بدن به این ویروس با تولید آنتیبادیها و ایمنی سلولی واکنش نشان میدهد که باعث ایجاد التهاب در نواحی درگیر ریهها میشود، تاکید کرد: این واکنش ایمنی مشابه واکنشی است که در برابر ویروس COVID-19 نیز مشاهده میشود. در هر دو مورد، سیستم ایمنی سعی میکند با تولید آنتیبادیها و فعالسازی سلولهای ایمنی، ویروس را از بین ببرد، اما این پاسخ میتواند منجر به التهاب و آسیب به بافت ریه شود.
نحوه انتقال ویروس
بنی هاشمی، نحوه انتقال این ویروس را تماس مستقیم با ترشحات تنفسی افراد مبتلا عنوان کرد و افزود: این انتقال میتواند از طریق قطرات تنفسی هنگام سرفه یا عطسه، تماس با سطوح آلوده و سپس لمس صورت (بینی، دهان یا چشمها) صورت گیرد. بنابراین، رعایت بهداشت شخصی و ضدعفونی سطوح مشترک اهمیت ویژهای دارد.
فن آور واکسن رازی کووپارس، با تاکید بر لزوم پیشگیری و رعایت بهداشت تصریح کرد: برای پیشگیری از شیوع ویروس، رعایت موازین بهداشتی بسیار مهم است. شستشوی مرتب دستها با آب و صابون، استفاده از دستمال هنگام عطسه و سرفه، و اجتناب از تماس نزدیک با افراد بیمار از جمله اقدامات مهم پیشگیرانه هستند. همچنین استفاده از ماسک در اجتماعات و مکانهای شلوغ میتواند به کاهش شیوع ویروس کمک کند.
بنی هاشمی، همچنین جنبه های عمومی و اجتماعی شیوع اینویروس را مورد توجه قرار داد و گفت: حفظ خونسردی و عدم واکنش احساسی، استفاده از منابع اطلاعاتی معتبر بهویژه اطلاعیههای وزارت بهداشت و عدم اعتماد به اخبار نادرست در فضای مجازی ضروری است.
آمادگی تولید واکسن
مدیر تحقیق و توسعه موسسه رازی، در خصوص آمادگی کشور برای ساخت واکسن مناسب، تاکید کرد: زیرساختهای تولید واکسن در حال حاضر بسیار پیشرفتهتر از ابتدای همهگیری کووید-۱۹ است و در صورت نیاز وزارت بهداشت، امکان تولید سریع واکسنهای مؤثر وجود دارد.
ایمونولوژیست و واکسینولوژیست موسسه رازی، تاکید کرد: با توجه به افزایش موارد ابتلا در چین از دسامبر ۲۰۲۴، نگرانیها در مورد شیوع بیشتر این ویروس افزایش یافته است. ضمن این که، چندین ویروس دیگر از جمله انفولانزا، سرماخوردگی، RSV و COVID-19 نیز در کشور در حال گردش هستند و هیچ گزارشی از جدا سازی ویروس جدید وجود ندارد.
مدیر تحقیق و توسعه (R&D)موسسه رازی با اشاره به اخبار ارسالی در فضای مجازی از کشور چین، توجه به مواردی را لازم دانست و افزود: شرایط خاص چین و جمعیت بالا، احتمال قرنطینه در این کشور ممکن است الزامات خاصی را ترتیب دهد که در کشورهای دیگر نیاز نباشد. لذا رعایت بهداشت و استفاده از منابع اطلاعاتی معتبر میتواند به کنترل آرامش و پیشگیری از شیوع ویروس کمک کند.