واکنش تند به اخبار تجاوز در آمبولانسها | بازگشت به کار متجاوزین صحت دارد؟
همشهری آنلاین – مریم سرخوش: طی چند روز اخیر، سه خبر از تجاوز تکنسینهای اورژانس به بیماران منتشر شده و حواشی متعددی هم در این باره شنیده میشود، از ممنوعالکار نشدن متجاوزین تا ضرب و شتم سایر تکنسینهای اورژانس از سوی مردم.
مورد اول از اخبار تجاوزها را یک وکیل دادگستری، در مصاحبه با یک تلویزیون اینترنتی افشا و اعلام کرد در سال ۹۶ تکنسین اورژانس در رودهن با بیهوش کردن زنی در دوران قاعدگی، وی را مورد آزار قرار داده و این پرونده با حکم ۷۴ ضربه شلاق و دو سال محرومیت موقت از کار به پایان رسیده است.
این وکیل بعدتر به رسانهها گفته بود نکته عجیب ماجرا در تجاوز تکنسین آمبولانس اورژانس به بیمار این است که این فرد کارمند قراردادی اورژانس بوده است، اما همچنان با پایان قراردادش اخراج نشده است.
خبر دوم مربوط به فروردین امسال بود و این که مامور اورژانس زنی را که پس از تصادف در یک تاکسی دچار آسیب شده بوده، با دور نگه داشتن همسرش از او و در کابین آمبولانس مورد تعرض قرار داده است. این پرونده با شکایت این زن به دادگاه کیفری ارسال شد و دادگاه مامور اورژانس را به اتهام «عمل منافی عفت (غیر از زنا)» به ۶۰ ضربه شلاق محکوم کرد. این حکم ۱۹ مهر هم از سوی دادگاه تجدیدنظر تایید شد.
سومین مورد تعرض جنسی در آمبولانسها اما غمانگیزتر بود و منجر به مرگ قربانی و خودکشی خواهرش شد. بر اساس اعلام پدر این قربانی در شهریور ۱۴۰۱ در کرج، یک زن ۳۳ ساله پس از تماس با اورژانس ۱۱۵ به دلیل افت فشار خون، توسط تکنسین آمبولانس مورد تعرض جنسی قرار گرفت. مامور اورژانس با تزریق داروی بیهوشی و سوءاستفاده از وضعیت بیمار، او را مورد تعرض قرار داد. با تشکیل پرونده، دادگاه کیفری تکنسین متهم را به ۹۹ و راننده را به ۳۰ ضربه شلاق محکوم کرد. این دو نفر همچنین دو سال از اشتغال در اورژانس محروم شدند.
البته این همه ماجرا نیست و یک خبرنگار در فضای مجازی مدعی شده که پس از حواشی اخیر، برخی با اورژانس تهران تماس میگیرند و با دادن آدرس غلط، تکنسینهای اورژانس را به محلهای خلوت کشانده و مورد ضرب و شتم قرار میدهند. هر چند که این خبر هنوز از سوی سازمان اورژانس تهران به شکل رسمی تایید یا رد نشده اما هر چه هست، این اقدام هم میتواند به اندازه همان تجاوزها آسیبزا شود و خدماترسانی به بیماران را تحت تاثیر قرار دهد.
چنین اتفاقاتی مذموم و محکوم است
دکتر جعفر میعادفر، رئیس سازمان اورژانس کشور در این باره به همشهری آنلاین گفت: در کشور ۳۴۰۰ پایگاه اورژانس، بیش از ۵ هزار دستگاه آمبولانس، ۳۰۰ دستگاه موتولانس و حدود ۶۴ دستگاه اتوبوس آمبولانس داریم. سالانه بیش از ۲۰ میلیون تماس با اورژانس گرفته میشود که منجر به ۶ میلیون ماموریت است. روزانه هم حدود ۱۴ تا ۱۵ هزار ماموریت انجام میشود و تلاش میکنیم تمام این خدمات در اقصی نقاط کشور انجام شود. با این میزان تلاش و خدمت، نباید همه فعالیتها و تلاشهای این حوزه را خدشهدار کرد و با کار زشت یک فرد تمام خدمات را زیرسوال برد. این بیانصافی است.
میعادفر درباره درباره بررسی موارد تجاوز در آمبولانسها از سوی سازمان اورژانس کشور توضیح داد: به هر حال این اتفاقات رخ میدهد و بسیار مذموم است. ما هم به شدت با آن برخورد میکنیم. چنین افرادی از بدنه اورژانس جدا و حضورشان در این حوزه منع میشود. این کار به شدت محکوم است و این افراد در بدنه اورژانس هیچ جایگاهی نخواهند داشت.
او درباره این که ادعا میشود، این افراد مجازات کم و تنها تغییر محل خدمت دارند، عنوان کرد: همین حالا هم این افراد جابجا شدهاند و در سازمان اورژانس حضور ندارند. ماموریت این افراد بسته میشود و اجازه اعزام به ماموریت را نخواهند داشت. یک مورد از این ادعاها بر اساس حکم قوه قضاییه از خدمات محروم شده و یک مورد هم در حال بررسی است. اشتغال این افراد در جای دیگر به ما ربطی ندارد اما اجازه حضورشان را در مجموعه اورژانس نمیدهیم.
چرا آمبولانسها رصد نمیشوند؟
میعادفر درباره امکان نصب دوربین در آمبولانسها هم بیان کرد: رصد محیط داخل آمبولانسها سادهترین کار است اما از نظر اخلاق پزشکی و حرفهای اجازه نداریم که این کار را انجام دهیم. ممکن است بیمار در وضعیت خوبی نباشد یا اگر فیلمی از داخل آمبولانسها به بیرون درز کند، بحث امنیت روانی جامعه مطرح است. دستورالعمل ما این است که بیمار الزاما همراه داشته باشد. تمام پایگاههای اورژانس ملزم هستند که حمل بیمار با آمبولانس را با همراه انجام دهند. این همراه هم کارهای غیرپزشکی بیمار را انجام میدهد و هم امنیت برای پرسنل ما ایجاد خواهد شد. اما در برخی موارد افراد هیچ همراهی ندارند یا در وضعیتی هستند که نمیتوان منتظر همراه برای انتقال بیمار بود.
او ادامه داد: باز هم تاکید میکنم که مساله خط قرمز ماست. حتی احتمال این که در آینده هم این مسائل رخ دهد، وجود دارد. ما نمیتوانیم بگوییم نیست اما در همه اصناف ممکن است چنین چیزهایی وجود داشته باشد. نباید ارزش ۶ میلیون ماموریت سالانه که در بدترین شرایط و آبهوای سخت و مسیرهای صعبالعبور در حال انجام است را با چنین مواردی کم کرد.