بودجه آموزش و پرورش فقط خرج حقوق پرسنل می شود
به گزارش خبرنگار مهر، در نظام تربیت رسمی عمومی سهم بودجه آموزش و پرورش حداقل به میزان ۲۰ درصد از بودجه عمومی کشور تایین شده است اما در سالهای اخیر نه تنها این رقم از ۱۳ درصد بالاتر نرفته است که در سال گذشته با توجه به افزایش ظرفیت دانشجو معلمان و دانش آموزان این رقم به ۹/۸۳ درصد رسیده است!
این بخشی از نامه اعتراضی جمعی از دانشجویان بسیجی دانشگاه فرهنگیان به نمایندگان مجلس شورای اسلامی در اعتراض به بودجه اخیر آموزش و پرورش است که تدوین آن با اعداد و ارقام کمتر از حد انتظار، صدای بسیاری از کارشناسان، فعالان نظام آموزشی و دانشجومعلمان را در آورده است.
در این نامه به این مسئله تاکید شده است که تقریباً ۹۷ بودجه آموزش و پرورش به دستمزد پرسنل وزارتخانه و معلمان میرسد و کمتر از ۳ درصد به امور غیر پرسنلی اختصاص مییابد. همانطور که در این نامه هم اشاره شده است بودجه ناکافی در نظام آموزش و پرورش موجب میشود تا از یک سو دانشگاه فرهنگیان برای تأمین کسری بودجه خود دست در جیب دانشجویانش ببرد و از سوی دیگر آموزش و پرورش نتواند نه تحولی را در محتوای آموزشی خود ایجاد کند و نه ساختمانها و مدارسی نوسازی و بازسازی شود.
بودجه ناکافی باعث ایجاد فرصتهای کمتر برای دانش آموزان، کمبود تجهیزات و زیرساختهای آموزشی و افزایش نابرابریهای آموزشی است که تأثیر آن بیش از مدارس غیردولتی بر مدارس دولتی است. عدم توجه مناسب به حقوق معلمان که از مهمترین ارکان تعلیم و تربیت هستند موجب میشود در شرایط نامساعد اقتصادی، انگیزه کمتری برای تعلیم و تربیت داشته باشند و طبیعتاً این مسأله بر کیفیت تدریس آنها اثرگذار است. اگرچه پرداختی به اکثریت کارمندان دولت و شرکتها در سالهای اخیر به نسبت تورم رشد چندانی نداشته است؛ با این حال عمده فرهنگیان بیش از هر چیز نیازمند یک نظام پرداخت عادلانه هستند.
ضمن اینکه سرانه دانش آموزی حدوداً ۲۰ میلیون تومان دیده شده است. یعنی دولت به ازای تحصیل هر دانش آموز ۲۰ میلیون تومان رأی یک سال به آموزش و پرورش پرداخت میکند که طبیعی است پاسخگوی نیازهای آموزشی و تربیتی دانش آموزان نیست ضمن اینکه توضیح این سرانه نیز متناسب با سطح محرومیت مناطق انجام نمیشود.
از سوی دیگر اجرای سند تحول بنیادین آموزش و پرورش و عمل به احکام سند پیشرفته هفتم توسعه منابع مالی است که به هیچ عنوان در بودجه سال آینده این منابع مالی دیده نشده است. با بودجه پیش رو نه هنرستانها به امکانات حداقلی مجهز میشوند و نه نظام مراقبتهای اجتماعی دانش آموزان که برای پیشگیری از وقوع آسیبهای اجتماعی در میان نوجوانان است؛ میتواند در مدارس اجرایی شود.
آیا اختصاص ۱۰ هزار میلیارد ریال به صندوق حمایت از مدارس غیردولتی ضروری است؟
در این راستا بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان استان قم در نامه دیگری به نمایندگان مجلس این سوال را مطرح کرده است که چرا باید در زمانی که مدارس دولتی هنوز با نیازهای اولیه خود روبرو هستند مبلغ ۱۰ هزار میلیارد ریال به صندوق حمایت از مدارس غیردولتی اختصاص یابد؟ همچنین در این نامه بر این مسئله تاکید شده است که چرا ردیف جداگانهای برای بازماندگان از تحصیل در بودجه وجود ندارد.
دانشجویان بسیجی دانشگاه فرهنگیان قم ۴ راهکار را به نمایندگان مجلس توصیه کردند که عبارتند از:
۱- افزایش سرانه دانش آموزی مطابق با ماده ۸۹ برنامه هفتم پیشرفت
۲- تخصیص ردیف بودجه مستقل برای بازماندگان تحصیل به منظور تأمین نیازهای آموزشی تغذیه رایگان و حمایتهای مالی
۳- اختصاص دو دهم واحد درصد از مالیات بر ارزش افزوده برای بازسازی مدارس تخریبی و مقاوم سازی آنها
۴- توسعه زیرساختهای دانشگاه فرهنگیان و جذب هیئت علمی جدید مطابق با ماده ۹۲
این دانشجویان از نمایندگان مجلس خواستند که حتی الامکان در تصویب بودجه سال ۱۴۰۴ منابع کافی و شفاف برای آموزش و پرورش در حوزه بازماندگان تحصیل اختصاص دهند. توزیع بودجه و سرانه دانش آموزی متناسب با نیازها و سهم محرومیت مناطق مختلف به عنوان یک اولویت اساسی اجرایی شود؛ ضمناً بر اجرای برنامه هفتم پیشرفت و تحقق مواد مرتبط با آموزش و پرورش نظارت جدیتری اعمال شود.
یکی از دانشجومعلمان از شهر زاهدان نیز در گفتوگو با مهر در خصوص بودجه آموزش و پرورش گفت: اگر بودجه آموزش و پرورش کفاف نیازهای نظام آموزشی را نمیدهد، پس میبایست بودجه آموزش و پرورش را از منبع بودجه کل کشور تأمین کنیم.
وی با اشاره به اینکه سرانه دانش آموزی در جهان ۵۰۰۰ دلار است ولی در کشور ما ۲۵۰ دلار برای هر دانش آموز در نظر گرفته میشود؛ گفت: حقوق معلمان در سال ۱۴۰۳ طبق شاخص جهانی کمترین مقدار آن ۱۹ هزار دلار بوده در حالی که معلمان در کشور ما در طول سال ۲۶۰۰ دلار حقوق دریافت میکنند.
وی به این موضوع هم اشاره کرد که سهم کیفیت بخشی و بخش غیر پرسنلی از بودجه در جهان ۳۰ الی ۴۰ درصد است در حالی که در کشور ما سهم غیر پرسنلی تنها سه درصد بودجه را به خود اختصاص میدهد.