مددجویان بهزیستی سهامدار میشوند؛ مدل تعاونی برای اشتغال پایدار
تهران اجتماعی:به گزارش خبرگزاری ایسنا؛: سید جواد حسینی امروز در دیدار با مدیریت وکارکنان مرکز توسعه، کارآفرینی، اشتغال و توانمندسازی با قدردانی از فعالیتهای انجامشده، به بررسی و مرور عملکردها و فرآیندهای پیشرو در سال جدید اشاره کرد.
دکتر سید جواد حسینی در این نشست گفت: باید با مرور وضعیتها در خصوص استمرار راه و افق آینده به اشتراک ذهنی برسیم. اگر کارشناسی در مرکز توانمندسازی به جایی میرود و درباره رویهها و اهداف سازمانی سال ۱۴۰۴ صحبت میکند، باید سخنی بگوید که سایر معاونتها نیز همان را بیان کنند؛ بهعبارتی، تقریب ذهنی سازمانی داشته باشیم.
حسینی با تأکید بر اهمیت مرکز توانمندسازی و اشتغال گفت: این مرکز از منظر دو سیاست “توانمندسازی” و “فرصتآفرینی” بسیار حائز اهمیت است و ما در پی افزایش عملکردی این دو رویکرد هستیم.
رئیس سازمان بهزیستی ادامه داد: در بحث توانمندسازی، چند جهت گیری مهم در برنامهها باید لحاظ شود اول حمایت از نخبگان دانشجو و دانشآموز برای ما بسیار اهمیت دارد و این حمایتها جنبه تشویقی، ترغیبی و شکوفایی استعدادها را دارد. دوم زنان سرپرست خانوار و جوانان نیز از گروههای اولویتدار ما در این حوزه هستند.
۶۲ هزار زن سرپرست خانوار روستایی و عشایری تحت پوشش بیمه روستایی و عشایری قرار گرفتهاند
وی درباره بیمه زنان روستایی افزود: بیمه زنان عشایری و روستایی اقدام مهمی بود که پیگیری شد. در روستاها، با پوشش قرار دادن ۶۲ هزار زن سرپرست خانوار روستایی و عشایری، این طرح تکمیل شد. امسال باید در مناطق حاشیهای شهرها و خصوصا شهرهای زیر بیست هزار این روند را با همکاری صندوق بیمه اجتماعی به شکل معنادارتری نسبت به گذشته ادامه دهیم.
وی با اشاره به اینکه سومین موضوع مهم تدوین سند جامع توانمندسازی سازمان بهزیستی است، خاطرنشان کرد: این سند بسیار مهم است و انتظار دارم پیشنویس آن تهیه و پس از بحث و گفتوگو، کاری ارزشمند انجام شود تا شاهد حرکتی تحولی و رو به رشد در راستای خروج از اعانهبگیری و وابستهسازی افراد به سازمان و شکلگیری چرخهای مستقل در زندگی مددجویان و استقلال ایشان باشیم.
رئیس سازمان بهزیستی گفت: چهارمین مسأله درباره آموزش فنی و حرفهای است؛ وی در این خصوص نیز گفت: طرح جامع آموزش فنی و حرفهای بسیار مهم است. امروز صبح مؤسسه “صبح رویش” را دعوت کرده بودم. باید مراکز روزانهای ایجاد کنیم؛ مانند مرکزی که پیش از عید در منطقه مطهری افتتاح کردیم. در آنجا دانشآموزان ابتدایی تحت فعالیتهایی همچون غربالگری، بازی، آموزش مهارت و فعالیتهای کارگاهی-تولیدی قرار میگیرند. در این مرکز، زنجیره آموزش تا تولید و عرضه شکل گرفته و برای توانمندسازی باید از دوره ابتدایی آغاز کنیم. این سبک جدید میتواند بسیار مؤثر باشد.
وی با اشاره به سند تحول بنیادین آموزش و پرورش گفت: در این سند، تحول از تفکیک به سمت تلفیق دنبال میشود و در سازمان بهزیستی نیز تلفیق اجتماعی هدفی جدی است. نباید به سمت تفکیک و ایزولهسازی برویم. یکی از اقدامات مهم در توانمندسازی، ایجاد مدارس مهارتی در مقاطع متوسطه اول و دوم است. باید مجتمعهای مهارتی از آموزش تا تولید را با این رویکرد ایجاد کنیم که دانشآموزان آسیبدیده مانند بدسرپرستها، بیسرپرستها و کودکان کار در کنار دانشآموزان عادی تحصیل کنند.
ایجاد مدارس وابسته با عنوان “مدرسه مهارت”
وی افزود: مدارس مطهری و صدرا بهعنوان مدارس وابسته وجود دارند. می توانیم مشابه آنها، مدارس وابسته مهارتی را در هر استان یک مورد ایجاد کنیم. در حقیقت برای توانمندسازی به طرح جامع آموزش مهارتی نیاز داریم که مهمترین ارکان وشرکایمان در این خصوص آموزش و پرورش و سازمان فنی و حرفهای هستند.
حسینی با اشاره به برنامههای سال ۱۴۰۴ تأکید کرد: امسال باید از ظرفیتهای برونسازمانی بیشترین استفاده را کنیم. این ظرفیتها شامل بنیاد مستضعفان، سپاه، وزارت کار، آموزش و پرورش، سازمان فنی و حرفهای، مسئولیت اجتماعی شرکتها، استانداریها، فرمانداریها، مجلس و… هستند.
رئیس سازمان بهزیستی گفت: پنجمین موضوع در حوزه توانمند سازی و غربالگری ویژگیهای شخصیتی و شغلی و آموزش مهارت زندگی ومهارتهای شغلی از کودکی تا هجده سالگی است که در سه فاز طراحی و به اجرا گذارده خواهد شد.
وی در ادامه به موضوع اشتغال اشاره کرد و گفت: ما مسئول اشتغال و مسکن نیستیم، اما طلبکار این مسائل هستیم. نقش ما، نقش مدعیالعموم است. با این حال، مددجویانی با نیاز ویژه داریم که وضعیت مسکن آنها را پیگیری میکنیم.
رئیس سازمان بهزیستی مطرح کرد: در زمینه اشتغال مددجویان باید بگویم که اشتغال مهمترین رکن توانمندسازی و فرصتآفرینی است. اولین کاری که اشتغال انجام میدهد این است که دایره مستمریبگیران را کاهش دهد. اکنون ۵۸ هزار نفر پشت نوبت مستمری داریم.
حسینی افزود: باید ببینیم کدام بخشها برای اشتغالزایی اولویت دارند؟ با توجه به نیاز کشور، سرعت اشتغال و جامعه هدف و همچنین ظرفیت انرژیهای پاک، برای ما اولویت اول ایجاد مزارع پنلهای خورشیدی است؛ چون دانش و فناوری آن وجود دارد و ظرف ۵ ماه میتواند به نتیجه برسد. این حوزه همچنین درآمدزا است.
وی ادامه داد: اولویت دوم، ایجاد مزارع پنل خورشیدی اشتغالمحور است که میتوان در آنجا کارگاههایی برای اشتغال مددجویان ایجاد کرد و برای آن سرمایهگذار جذب کرد.
رئیس سازمان بهزیستی اظهار کرد: اولویت سوم ما، کاهش هزینههای مصرف است. مثلاً به فردی بگوییم که در پشتبام خانهات پنل خورشیدی نصب میکنیم یا پنجرههای خانهات را عایقبندی میکنیم تا مصرف انرژی کاهش یابد.
حسینی افزود: اولویت چهارم، ایجاد شغلهای بوممحور با رویکرد توسعه محلی است. این موضوع در شهرستان زاوه به ذهن من رسید؛ شهری که مرکز زعفران ایران است، اما فرآوری و بستهبندی آن در تهران انجام میشود. این ظرفیت باید در همان محل فعال شود و این همان اشتغال بوممحور است.
ایجاد یک مزرعه پنل خورشیدی تا پایان سال در اکثر استانها به جز گیلان و مازندران
وی همچنین به شکل اجرایی اشتغال اشاره کرد و گفت: اشتغال باید از طریق ایجاد شرکتهای تعاونی و سهامی با سهام و عضویت مددجویان دنبال شود. با این نگاه، بهجز استانهای مازندران و گیلان که امکان استفاده از پنل خورشیدی کمتر است، در تمام استانهای دیگر تا پایان سال باید یک مزرعه پنل خورشیدی ایجاد کنیم؛ البته این کار سادهای نیست اما شدنی است. باید بسیاری از کارها را رها کنیم و فقط یک کار را با کیفیت بالا انجام دهیم و با استانها وارد گفتوگو شویم.
به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل سازمان بهزیستی کشور، حسینی تأکید کرد: برای تحقق اولویتها باید این اقدامات را انجام دهیم. ایجاد صندوق حمایت از فرصتهای شغلی بسیار مهم است و معاونت اشتغال باید در این زمینه ادغام شده و سیاستهایشان یکسان شود. البته مکان آن آماده شده و هیئتمدیره باید مشخص شود.
وی در پایان گفت: همچنین تسهیلگران شغلی و مراکز پشتیبانی شغلی نیز باید فعالتر شوند و با انسجام عمل کنند.
انتهای پیام